друкувати


Робота закладів, де виявлятимуть наркотики, зупинятиметься

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-19 10:30:02

Повноваження органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у сфері протидії незаконному обігу наркотичних засобів у закладах масового перебування громадян суттєво розширилася у зв’язку з ухваленням Закону «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» У цьому Законі відповідно до нової редакції статті 9 передбачені ефективніші правові та організаційні механізми протидії поширенню наркотиків у місцях масового перебування або відпочинку громадян.

Зокрема, у разі встановлення фактів систематичного або масового (трьома і більше особами) вживання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у закладах масового перебування громадян (ресторанах, кафе, барах, розважальних комплексах тощо) та невжиття посадовими особами таких закладів заходів щодо запобігання вживанню чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів після офіційного попередження правоохоронних органів діяльність даних закладів за поданням правоохоронних органів зупиняється судом строком на три місяці, а у разі якщо впродовж року встановлено повторний факт вживання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, - строком на шість місяців.

Рішення про зупинення діяльності закладів масового перебування громадян приймається судом впродовж місяця з дня находження подання правоохоронних органів. Протягом строку дії рішення суду про зупинення діяльності даних закладів за відповідною адресою забороняється діяльність будь-яких аналогічних закладів.

Якщо після закінчення строку дії зазначених заходів виявлено новий факт вживання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у закладах масового перебування громадян, діяльність таких закладів припиняється судом у встановленому законом порядку.

Доречно зауважити, що декілька днів тому у райцентрі Надвірна Івано-Франківської області працівники міліції в ході проведення оперативно-розшукових заходів задокументували факти зберігання і збування наркотиків особами, що перебували в приміщенні кафе. До кримінальної відповідальності за вчинення злочинів, передбачених ч.2 статті 307 (Збут наркотиків) і ч.1 статті 309 (Незаконне зберігання наркотичних засобів) Кримінального кодексу України притягуються 19-річна і 30-річна особи, в яких буди вилучені паперові згортки з марихуаною. Підозрюваного у збуванні наркотичної речовини взято під варту.

Означена кримінальна справа є своєрідним «дзвіночком» для адміністрації кав’ярні, адже після офіційного попередження правоохоронців і у разі, якщо подібні факти виявлятимуться тут й надалі, суд матиме всі підстави прийняти рішення про зупинення діяльності закладу на певний строк.

Джерело: СЗГ УМВС України в Івано-Франківській області