друкувати


У скільки років варто починати вчити дитину читати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-18 11:30:35

Учені Великої Британії впевнені, що діти, які почали читати в 7 років, навчаються в школі не гірше й не краще за своїх однолітків, що почали читати в 4 роки.

У скільки років варто починати вчити дитину читати, і як це позначиться на її успішності в школі в порівнянні з іншими дітьми? Британські психологи вирішили порівняти грамотність дітей, що відвідували звичайні школи, де вчать читати із чотирьох років, і дітей, що ходили в приватні школи Штейнера, у яких навчання читанню починається із семи років. На думку прихильників системи школи Штейнера, діти не повинні навчатися грамоті, поки не дозріють емоційно й соціально, і тоді ці премудрості будуть даватися їм з більшою легкістю.

Відповідно до спостережень учених, незалежно від програми навчання, школярі семи років показували однакові успіхи в читанні. Це означає, що більш пізніше навчання читанню не дає ніяких особливих переваг, але й не гальмує інтелектуальний розвиток дітей.

"Можливо, у системі пізнього навчання дітей навичкам грамоти і є свої переваги, однак великої різниці у тому, як швидко діти освоюють ази читання, залежно від системи навчання, ми не відзначили", - підкреслили дослідники.

Джерело: Освітній портал