друкувати


Чому автомобільна дорога державного значення перетворилася на платне місце паркування?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-17 02:30:52

Раз на тиждень узбіччя автотраси "Стрий - Чернівці" на відтинку дороги, яка пролягає повз найбільший у західному регіоні Івано-Франківський автомобільний ринок, перетворюється на місце масового паркування автотранспорту.

Кожної неділі, коли починає працювати автобазар, обабіч автодороги державного значення вишиковуються дві кілометрові смуги автомобілів. Але зупинятися задарма тут не можна. Паркування на узбіччі коштує 10 гривень. За можливість заїзду на майданчик на обгородженій території ринку тутешні паркувальники просять 15 гривень з легкового автомобіля, 20 гривень - з мікроавтобуса.

Хто з відвідувачів авторинку хоче зекономити або приїхав пізніше, змушений залишати автомобіль трохи далі - на дорозі, яка з'єднує Івано-Франківськ і Калуш. Проте раніше, розповідають водії, паркувальники діставали їх і там: підходили і наполегливо просили оплатити паркування, щоб не мати клопотів зі збереженням свого майна. Минулої неділі, 9 жовтня, коли репортер "ГК" спільно з депутатом Івано-Франківської обласної ради Сергієм Адамовичем побував на околицях автобазару, припаркуватися за поворотом на автомобільний ринок вдалося безкоштовно.

"До мене як до депутата звернулись деякі водії з приводу неправомірного, на їхню думку, збирання грошей за паркування на узбіччі дороги біля авторинку, - розповідав репортерові "ГК" Сергій Адамович. - Мовляв, молоді люди у помаранчевих або світло-зелених камизельках з написами "ПАРКУВАННЯ" або "АВТОРИНОК" підходять до кожного автомобіля і вимагають за паркування 10 гривень. У разі відмови оплачувати грубим тоном вимагають забрати автомобіль з приватної парковки. Скаржники звернули увагу на те, що раніше місця для паркування були розташовані за ворітьми авторинку, однак тепер ця територія використовується як оглядовий майданчик для автомобілів, що продаються".

...Шеренги автомобілів біля франківського автобазару справді розтягнулися вздовж дороги приблизно на кілометр. Добрий десяток паркувальників справно збирає плату з власників автотранспорту, припаркованого на узбіччі. У вартість паркування, очевидно, входить і користування туалетом: деякі водії справляють малу нужду, не відходячи від машини. Маклери через гучномовець оголошують про продаж нерозмитнених "оленів" та "олениць". Цікаво, чи доводиться платити водіям, які приїхали на свої дачі, розташовані навпроти авторинку? Але спитати ні в кого - дачників серед цього натовпу не видно, в неділю всі сюди їдуть на базар.

Щоб дізнатися, наскільки таке платне паркування на узбіччі дороги державного значення відповідає чинному законодавству, Сергій Адамович звернувся із депутатським запитом до Державної податкової адміністрації. Однак відповідь податківців не надто роз'яснила ситуацію.

У податковій адміністрації повідомили, що збір за місця паркування транспортних засобів запроваджено рішенням Угринівської сільської ради від 17 січня цього року. За даними податківців, сільрада виділила 2 тисячі квадратних метрів для паркування транспортних засобів на території села, локалізувавши місце парковки автотрасою "Стрий - Чернівці". Справляти збір за паркування доручили приватному підприємцеві, який у встановлені строки сплачує його до місцевого бюджету.

Якщо врахувати, що впродовж торгового дня біля автобазару паркуються сотні автомобілів, то ці находження мали б суттєво поповнювати бюджет села Угринова. Тим більше, вкладати кошти в облаштування місць для паркування не потрібно - узбіччя як узбіччя. Навіть визначеної правилами синьої смуги на дорожньому полотні, яка позначає місця для паркування, тут нанести не спромоглися. Тільки дорожні знаки, встановлені подекуди на узбіччі, мають вигляд ручної роботи.

Як повідомили репортерові "ГК" у службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області, відтинок дороги "Стрий - Чернівці", який пролягає повз автомобільний ринок, не входить до території села і є об'їзною дорогою Івано-Франківська, яка належить до автодоріг державного значення і призначена для загального користування. "Така дорога не може передаватися в користування рішенням сільської ради, це стосується як проїжджої частини, так і узбіччя, - повідомили журналістові у відділі експлуатації автомобільних доріг. - Існує таке поняття, як "червона лінія автомобільної дороги" - все, що відбувається в її межах, потребує погодження з нашою службою. Можна сказати, що брати плату за паркування на узбіччі цієї дороги є протизаконним".

Контроль за дотриманням правил паркування мали б здійснювати працівники Державтоінспекції. Однак на такі порушення в ДАІ чомусь дивляться крізь пальці.

Автор: Богдан СКАВРОН
Джерело: Галицький Кореспондент