друкувати


В.Цибулько: Суспільство спалахує раз на 10 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-14 03:45:31

Вирок екс-прем’єрці Юлії Тимошенко, без сумніву, найгарячіша політична тема сьогоднішнього дня. Це вже тепер можна припустити, що сам судовий процес був Президентові не потрібен, бо будь-який вирок не йшов би владі на користь: не покарають Тимошенко — значить влада її боїться, покарають — зіпсуються стосунки з Європою. Віктор Янукович довів твердість і непохитність влади — одіозного лідера опозиції засуджено на сім років. Цей вердикт сколихнув політичні кола країн західної демократії.

Спеціально для коломийського «Вільного голосу» свої міркування висловив відомий київський політолог Володимир ЦИБУЛЬКО:

— А що, власне, такого сталося? Нічого особливого не сталося. Юлія Тимошенко є добрим політичним актором. Вона є емоційною людиною майданного досвіду. У Болгарії свого часу був подібний прецедент, — там так само судили прем’єра. Після того переглядалися газові угоди.

— Як гадаєте, чи може вирок Тимошенко підняти народ на новий Майдан?

— Ні. Соціологи кажуть, що суспільство спалахує десь раз на десять років. Після Помаранчевої революції пішов процес девальвації ідей, їх знецінення. Тепер за жодну ідею ніхто не збереться, бо переконалися, що політики навіть найсвятіші ідеї перетворюють на знаряддя для своєї політичної користі. Чи готові люди міняти Януковича на Тимошенко? Сумніваюся. Ніхто з них не має достатньої кількості авторитету.

— Яка нині публічна вага Ющенка?

— Ющенко зробився «коридорним» політиком. Він вичікує. Якщо Янукович все-таки пожертвує Росією заради Європи, Ющенко «зробить собі лице», мовляв, бачите, як добре, що я боровся з Юлею і вірив у Януковича, хоча вголос про це не говорив.

— Ваш прогноз: чи буде екс-прем’єрка відбувати термін покарання?

— Можна сподіватися, що Апеляційний суд перекваліфікує кримінальну статтю і Юлію звільнять. Думаю, такий кінець судової епопеї вигідний для всіх сторін.

Спілкувався Андрій МАЛАЩУК