друкувати


Д.Солодкий: Хочемо їхати в заліку ралі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-13 11:30:04

Одним з екіпажів, які привернули велику увагу глядачів на «Александров Ралі», був івано-франківський тандем Дениса Солодкого і Арсена Процишина. Він виконував роль… резервного автомобіля безпеки.

Здавалося б — чому один з «нуликів» має викликати інтерес у вболівальників? Все пояснюється просто: хлопці виступають на унікальному для нинішніх часів автомобілі ЗАЗ-968, побудованому ними ж! Проект «Ралі в Україні» звернувся до власника раритету із запитанням — чи не планує він у майбутньому переходити з «нулів» у повноцінні учасники ралійних гонок?

«Звісно, хотілося б їхати в заліку, — погодився Денис Солодкий. — Про омологацію, звичайно, мови немає, але, чисто теоретично, наш «ЗАЗик» цілком може отримати українську сертифікацію. Судить самі: це практично стандартний автомобіль з невеликими конструктивними доопрацюваннями. Принципово ми змінили тільки конструкцію задньої підвіски, встановивши додаткові пружини, оскільки цього вимагає заднє розміщення двигуна. Друга важлива зміна — додатковий вентилятор охолодження; без нього, знову ж таки, не обійтися, оскільки на автомобілі стоїть не рідний, а ВАЗівський двигун об’ємом 1,6 літри. А, наприклад, коробка передач стоїть рідна, чотириступінчата, від ЗАЗ-968М; і, до речі, варто сказати, що вона поки що ні разу нас не підводила.

Щодо каркаса безпеки, то ми робили його згідно з Додатком J — самі гнули труби, зварювали їх, постійно звіряючись з документацією. Тому, мені здається, що після невеликих доопрацювань машина цілком могла б отримати сертифікацію і стартувати, наприклад, в гірських гонках чи в «Кубку Лиманів». Найбільша проблема — нехватка фінансів на те, щоб поставити омологовані сидіння, ремені, тощо. Але, я думаю, теоретично ми могли б стартувати нарівні з «Волгою» чи «копійкою», які беруть участь в «Лиманах».

У цьому році ми проїхали в якості автомобіля безпеки чотири етапи гірських гонок і, частково, «Александров Ралі». Жаль, не вдалося повністю подолати доп «Шурдин» — ми проїхали найскладнішу його частину, але кілометрів за п’ять до фінішу, зламався один з важелів підвіски. Та й другий день склався не дуже вдало — 23-кілометровий доп «Вахнівці» ми проїхали, а на старті наступного, короткого допу «Майдан» відмовив паливний насос. Взагалі, «нулями» їхати Значно важче — постійно давить вантаж відповідальності перед організаторами, які тобі довіряють важливу роль. Коли їдеш в заліку, ти сам собі хазяїн, і всі проблеми — лише твої. Тому, звичайно, хотілося б стати самостійним учасником ралі і їхати в заліку — але для студента це поки дуже важко з фінансової точки зору».

Джерело: sport.if.ua