друкувати


Чи була підстава бити на сполох?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-11 06:06:03

У 20-х числах вересня керівники 16 найбільших бюджетоутворювальних підприємств Івано-Франківщини отримали від заступника голови Державної податкової служби України Сергія Лекаря короткого листа, яким їхні колективи зобов’язували до 10 грудня подати заяви і стати на податковий облік у Львівській спеціалізованій державній податковій інспекції по роботі з великими платниками податків. У листі містилося коротке пояснення — «на виконання статті 64, п.7 Податкового кодексу України».

Юрій Романюк, голова фракції «Батьківщина» в обласній раді, розцінив це насамперед як загрозу того, що за цим рішенням криється намагання вивести з консолідованого бюджету Івано-Франківщини як мінімум від одного до півтора мільярда прямих податкових зборів і платежів, і розповсюдив заяву з цього приводу (див. «Прикарпаття перед фінансовим нокдауном?» — «Галичина» за 6 жовтня ц.р.). А вже у четвер він як голова постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу ініціював обговорення цього питання на засіданні комісії.

— У листі С. Лекаря нічого не сказано, чи при цьому знімаються взагалі з податкового обліку в ДПІ підприємства — найбільші платники податків Івано-Франківщини, чи будуть вони після 1 січня 2012 р. сплачувати податки у нас чи у Львові, — підкреслив, коментуючи вимогу ДПС України, Юрій Романюк. — Ніби у Податковому кодексі все правильно написано, що наші підприємства, ставши на податковий облік за новим місцем, все ж податки повинні б продовжувати сплачувати за попереднім місцем сплати. У цій частині начебто все спокійно. Але ви знаєте, як в Україні вносять, на жаль, зміни до законів. Чи не станеться так, що всі великі платники податків краю, ставши на облік у спеціалізованих ДПі, після розгляду у Верховній Раді проекту закону «Про Державний бюджет на 2012 рік» будуть зобов’язані надалі сплачувати податки вже за місцем своєї нової реєстрації? Всі підозрюють, що, найімовірніше, так і станеться. Бо у цьому рішенні ДПС України немає логіки. Адже звітність подається в електронному вигляді. Для чого підприємствам ставати на облік у Львові, коли працівники місцевих податкових органів можуть переслати їхні звіти чи в Львів, чи прямо в Київ і не змушувати це робити самих платників?

Проте, на думку заступника голови Державної податкової адміністрації в області Володимира Поповича, підстав для хвилювань з приводу нововведень у сфері податкового обліку сьогодні немає.

— Ці зміни було передбачено в Податковому кодексі, ухваленому Верховною Радою ще 6 грудня 2010 року. Тоді жодних питань ні в кого не виникало. Він набрав чинності і став законом, — насамперед зазначив Володимир Васильович. — Зауважу також, що перша зміна, яку було внесено до кодексу вже 27 грудня, стосувалася саме статті 64 і її останній абзац при цьому був викладений у редакції, яка знімає всі питання, — «великий платник податків, щодо якого центральним органом Державної податкової служби прийнято рішення про переведення на облік у спеціалізовану Державну податкову інспекцію чи інший орган Державної податкової служби, після взяття його на облік за новим місцем обліку, зобов’язаний сплачувати податки за місцем попереднього обліку в органах державної податкової служби, а подавати податкову звітність і виконувати інші обов’язки, передбачені цим кодексом, за новим місцем обліку». Це чітко записано в кодексі, і сьогодні нема підстав говорити про якісь перестороги чи про те, що «щось таке може бути».

Заступник голови ДПА в області також звернув увагу членів комісії і на те, що стаття 4.1.9 Податкового кодексу передбачає ще й таку норму: будь-яка зміна щодо сплати податків і місця сплати ухвалюється Верховною Радою не пізніше, як за півроку до початку наступного бюджетного року. «Бюджетний кодекс визначає чітке закріплення сплати платежів: є переліки загальнодержавних податків і зборів та місцевих податків і зборів, — підкреслив В. Попович. — Тому підстав для занепокоєння з приводу втрат надходжень до бюджетів усіх рівнів безпосередньо нашої області сьогодні немає».

Трохи згодом, відповідаючи на запитання депутатів, він ще раз підкреслив, що показники по статистиці області не зміняться. «Що стосується контрольних функцій, перевірок, то, очевидно, їх здійснюватиме Львівська спеціалізована ДПІ, — припускає Володимир Попович. — Вона, на мою думку, перевірятиме великих платників податків, залучаючи наших спеціалістів».

Перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плавюк, який взяв участь у засіданні комісії, був лаконічним:

— Єдине, в чому підтримую Юрія Дмитровича, то це те, що нинішнє питання виникло через відсутність роз’яснювальної роботи з боку податкової адміністрації. Це по-перше. По-друге, на мій погляд, надалі ми не мали б висловлюватися так, що хтось когось «примушує». Бо є закон і його треба виконувати...

Юридично обгрунтована відповідь заступника голови ДПА в області певною мірою заспокоїла депутатів і навіть голову постійної комісії Ю.Романюка, хоча остаточно його побоювання не розвіяла. «Не знаю, чим ця стаття обернеться при ухваленні бюджету на 2012 рік, але якщо недавно скасували фінансові допомоги цілим соціальним групам — «чорнобильцям», «афганцям», «дітям війни», то як ми зможемо зупинити народних депутатів, які за 15 хвилин проголосують за законопроект про Держбюджет на 2012 рік, де буде чітко сказано: всі платники податків сплачують податки за місцем, де перебувають на податковому обліку. І що ми тоді зробимо?» — риторично запитав він колег і запрошених.

Хоча після роз’яснень В. Поповича все стало виглядати так, начебто депутати обласної ради даремно забили на сполох, є у цій ситуації щонайменше два нюанси, які роблять їхню спробу аналізу рішення ДПС України не такою вже й даремною.

По-перше, вже є прецедент. Свого часу керівництво Держмитслужби України створило спеціалізовані митниці. Чим це обернулося? Наприклад, СП «Комекс» з Івано-Франківська, отримуючи комплектуючі з Польщі через Львівщину, змушене везти їх зайві 400 кілометрів на спеціалізовану митницю на Закарпаття, бо лише там, а не на Івано-Франківській митниці, розмитнюють компоненти до меблів. Спалене по дорозі недешеве пальне «лягає» на собівартість і меблі фірми через високу ціну перестають бути конкурентними. Про це директор фірми Неля Вилегжаніна розповідала ще навесні голові облдержадміністрації Михайлові Вишиванюку під час його зустрічі з підприємцями краю. Щонайменше двічі про цю ситуацію згадувала і «Галичина». і що? Нічогоѕ Хочеться вірити, що таких ситуацій не виникне з надобласними утвореннями ДПС України.

По-друге, найближчим часом ДПА в області та її інспекції чекає скорочення — близько 20 відсотків фахівців, які впродовж двох десятиліть незалежності України сумлінно і, додамо, успішно збирали податки для держави, втратять роботу. Водночас створюється вісім надобласних спеціалізованих ДПі з новими штатами. Створюються, за винятком, можливо, Хмельницька, у великих містах — Львові, Дніпропетровську, Донецьку, Одесі, Києві, де людям нині значно легше знайти роботу, ніж у невеликих областях, таких, як Івано-Франківська, де кожне робоче місце — чи не на вагу золота. Це як тенденція — малі стануть ще меншими і в перспективі — біднішими. Звісно, самі податківці сказати за себе в цій ситуації не зможуть, бо вони — люди державні. Але обов’язок якраз народних обранців у тому, щоб захищати всіх членів своїх громад. Адже будь-яка оптимізація, будь-яке скорочення — це не просто схема, це ще й живі люди. Їхні кар’єри, долі і сім’ї, які вони утримують. Жодним чином не ставлячи під сумнів право керівництва Державної податкової служби України ухвалювати рішення, що належать виключно до його компетенції, зокрема і щодо того, де відкривати спеціалізовані ДПі, все ж зауважимо, що за нинішніх технологій зв’язку ці структури з такою ж ефективністю працювали б і у малих містах.

Члени постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу заслухали також інформацію Ю. Романюка про, за його словами, непорозуміння між фермерським підприємством Петра Книшука і Коломийською державною податковою інспекцією. «Але причина не в інспекції, а в податковій міліції, — зазначив голова комісії. — Вже п’ятий місяць тривають абсолютно незрозумілі, умовно кажучи, «наїзди». Порушено кримінальну справу... Але податковий орган і до суду не подає, і людині працювати не дає».

— Я не знаю проблеми, але з тим, що вона так довго не може розв’язуватися, згідний, — зазначив перший заступник голови облдержадміністрації В. Плавюк, до якого зокрема апелював Ю. Романюк. — Проте не згідний в іншому. Чинити тиск на податківців ми не маємо права. Це як юрист кажу.

Водночас Василь Плавюк пообіцяв депутатам особисто розібратися в ситуації та поінформувати про результати членів комісії.

Від редакції: Ми отримали роз’яснення ДПА в області стосовно особливостей податкового обліку великих платників податків, що визначений Податковим кодексом України. Його публікуємо нижче.

Великі платники податків мають особливий порядок податкового обліку Податковим кодексом України, який набрав чинності з 1 січня цього року, передбачено особливі умови відносин великих платників податків з органами державної податкової служби. Зокрема, центральний орган державної податкової служби визначає порядок обліку платників податків в органах державної податкової служби та порядок формування Реєстру великих платників податків на відповідний рік (п.64.7). Враховуючи зазначене, Державна податкова служба України сформувала Реєстр великих платників податків на 2012 рік, до якого включено 16 платників податків нашої області.

За критеріями, визначеними Податковим кодексом (п. 14.1.24), до великих платників податків належать юридичні особи, у яких обсяг доходу за останні чотири послідовні квартали перевищує п’ятсот мільйонів гривень або сума сплачених до Держбюджету податків перевищує 12 мільйонів гривень.

Податковий кодекс також передбачає, що після включення до Реєстру великих платників податків підприємства зобов’язані стати на облік у спеціалізованому органі Державної податкової служби, що здійснює супроводження великих платників податків. При цьому якщо великий платник податків самостійно не став на облік у спеціалізованому органі Державної податкової служби, то ДПС України має право змінити місце обліку такого великого платника податку до територіально найближчої Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м.Львові.

Великий платник податків, щодо якого центральним органом державної податкової служби прийнято рішення про переведення на облік у спеціалізовану Державну податкову інспекцію чи інший орган Державної податкової служби, після взяття його на облік за новим місцем обліку, зобов’язаний сплачувати податки за місцем попереднього обліку в органах Державної податкової служби, а подавати податкову звітність та виконувати інші обов‘язки, передбачені цим Кодексом, за новим місцем обліку.

Тож змін у зарахуванні податків та зборів до бюджетів різних рівнів області великими платниками податків, у зв’язку з переведенням на облік до спеціалізованої ДПІ, не відбудеться.

Автор: Микола ПЕТРИЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА