друкувати


Дефіциту продовольства "не передбачається"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-10 03:45:31

Завдяки «затяжним» сонячним дням цьогорічний урожай на Прикарпатті зібрали майже без втрат. Правда, хлібороби ще косять і молотять пізні зернові та зернобобові — залишилося впорати лише трохи менше п’ятої частини цих культур.

Проте до комор уже звезли з полів 420 тисяч тонн зерна. А це означає, що коровай-2011, як і передбачалося, справді істотно переважить торішній зерновий вал.

Зокрема, значно більше, ніж торік, зібрано гречки — на 90 відсотках її площі намолотили понад 4,3 тис. тонн зерна. Шкода, звісно, що переробку цієї сировини на крупи наразі так і не вдалося налагодити в межах регіону, до чого докладали зусиль. Та все ж, як ішлося на позавчорашній робочій нараді в ОДА з проведення комплексу осінніх польових робіт, яку провів заступник голови облдержадміністрації Василь Брус, зроблено все, щоби на споживчих ринках області більше не виникало дефіциту цього дієтичного продукту й ціна на нього поступово оптимізувалася на рівні, прийнятному для широкого загалу наших краян.

Також, за словами В. Бруса, Івано-Франківщина буде цього року зі своїм цукром, який теж має бути істотно дешевшим, скажімо, від привозного тернопільського. Втім, і без того впродовж кількох тижнів спостерігається тенденція до зниження вартості цього продукту. З появою ж на Прикарпатті цукру власного виробництва його ціна, як слід сподіватися, ще впаде. Зрештою, хоч як, а солодкі корені в області почали збирати лише минулого тижня, а вже за сприяння гарної погоди впорали добру четвертину їхньої 4 400-гектарної плантації, зібравши в середньому по 300 ц/га.

Рекордно довгочасне бабине літо добре позначилося й на осінній сівбі. Прикарпатські господарі вже посіяли озимі ячмінь і жито. Клин озимини сягнув за 52 тис. га, причому понад 43 тис. га з нього зайняла основна хлібна культура — озима пшениця. Але її насіння й далі заробляють у ґрунт. Щоби розширити площу озимих хоч на кілька тисяч гектарів проти торішніх показників, до чого схиляють аграріїв в ОДА, залишилося посіяти ще якихось 10 тис. га.

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА