друкувати


Василь Сапіжак: "Даноша" знайшла цапа-відбувайла

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-10 01:30:21

Минулого номера "Вікна" у публікації "Даноша" визнала відповідальність за отруєння риби. Влада має інші версії" озвучили версію влади і керівництва ТзОВ "Даноша" щодо загибелі риби у невеличкому потічку біля села Вилки. Голова районної ради Василь Дзундза тоді не виключив, що оператор ферми був напідпитку, тому і злив гноївку у переповнену лагуну. Виконавчий директор Крістіан Брокоп Якбосен зазначив, що, за попередніми даними, причина — в одному з працівників.

У редакцію "Вікон" завітав монтажник сільськогосподарського устаткування ТзОВ "Даноша" Василь Сапіжак, який стверджує: його провини у ситуації немає, тому звільнятися на вимогу керівництва не буде.

Нагадаємо, що 17 вересня у невеличкому потічку біля села Вилки загинула риба. Оскільки потічок протікає неподалік від ферми ТзОВ "Даноша" у Вилках, підозра відразу впала на підприємство. "Даноша" взяла відповідальність на себе. Зокрема, виконавчий директор Крістіан Брокоп Якбосен у коментарі "Вікнам", зокрема, зазначив: "… на свинокомплексі проводиться розслідування причин витоку гноївки та, за попередніми даними, можемо сказати, що причина саме в одному з працівників, який через свою необережність не перевірив стану лагун і спрямував потік гною з ферми у повну лагуну, коли друга лагуна у той час мала достатньо місця для гною. Цим самим він і порушив правила та безвідповідально поставився до роботи. Керівництво ТзОВ "Даноша" вживає всіх необхідних заходів також і стосовно роботи цього працівника та бере на себе всю відповідальність".

Голова райради Василь Дзундза пішов далі і припустив: робітник ферми у Вилках був напідпитку:

— Те, що у нас сталося у Вилках… Коли є чітко технологія, коли вимагає екологічна служба, що її не можна чіпати впродовж 6-7 місяців, що вночі роблять? Оператор бере, включає, і добавляє ще туди (гноївку? — Авт.). Спрацювали клапани, і пішло. Слава Богу, що у них технологія відпрацьована, що є клапани запобіжні тощо. Ми не знаємо, може він, знаєте, був (при цьому голова райради показав жест, яким характеризують нетверезих людей. — Авт.). Все може бути. Їх же там по двоє-троє дежурять, і все, і пішло…

Монтажник сільськогосподарського устаткування ТзОВ "Даноша" Василь Сапіжак обурений звинуваченнями на свою адресу. Він стверджує: жодного відношення до відстежування ситуації з гноївкою у лагунах не має. Його завдання — двічі на місяць спустити гноївку з ферми у Вилках. Попри це, саме його звинувачують у ситуації з отруєнням риби.

— Я працюю на ТзОВ "Даноша" з самого початку, вже більше семи років, — зазначив у коментарі "Вікнам" Василь Сапіжак. — У мої обов’язки, зокрема, входить дві суботи на місяць спускати гноївку. До лагун я не маю жодного відношення — був там усього кілька разів. Моя робота передбачає перебування всередині ферми, тому, наповнені лагуни чи ні, — не моя компетенція. Чи було якесь службове розслідування, я не знаю. Але ніяких пояснень у мене ніхто не відбирав, претензій до мене теж ніхто не висловлював. Через два дні після випадку з отруєнням потічка до мене підійшов майстер і сказав: пиши заяву поки що на безкоштовну відпустку, а там якось буде. Я написав заяву, але згодом порвав. Нині я вже третій тиждень перебуваю на лікарняному через звуження судин. Коли був на роботі, то лікувався самостійно понад два місяці, оскільки людей для заміни немає. На Вилках працюю один: я і зварник, і наладчик...

Василь Сапіжак хотів би з’ясувати ситуацію, але, за його словами, до директора Крістіана Якбосена його не підпускають. Чоловік стверджує: у "Даноші" немає підстав його звільнити, і сам він принципово не хоче йти, бо його провини у ситуації немає. "Просто знайшли цапа-відбувайла", — переконаний чоловік.

Автор: Юрій ТИМОЩУК