друкувати


В.Попович: Ризиків щодо сплати окремих платежів до бюджетів немає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-08 10:30:53

"У новому Податковому кодексі ст.64, п.7 чітко регламентує, що реєстрація великих платників податків на податковий облік і адміністрування платежів до Державного бюджету буде здійснюватися у спеціалізованій інспекції міста Львова, а місцеві платежі адмініструватимуться на території Івано-Франківська та області, - заявив у коментарі представникам місцевих ЗМІ заступник голови ДПА в області Володимир Попович. - Відпливу чи ризиків щодо сплати окремих платежів до зведених місцевих і державних бюджетів немає. Тим більше, що закріплення платежів передбачено бюджетним кодексом".

Водночас Володимир Попович поінформував, що дане питання, про яке поширились "недостовірні чутки", розглядалося на комісії соціально-економічного розвитку.

За його словами, "Є листи від Державної податкової адміністрації України, за якими наші 16 великих платників податків до 10 грудня повинні стати на облік із подачі податкової звітності в спеціалізовану державну податкову інспекцію міста. Львова. Це дасть централізацію адміністрування платежів, зокрема, до державного бюджету.

За словами Володимира Поповича, 16 великих платників Івано-Франківщини скерували до державного бюджету 670 млн грн за попередні чотири звітні квартали. Мовляв, "вони й залишаються у нас".

Довідково: Як повідомляє офіційний сайт ДПА в Івано-Франківській області, Податковим кодексом України, який вступив в дію з 1 січня поточного року, передбачено "особливі умови взаємовідносин великих платників податків з органами державної податкової служби". Зокрема, центральний орган державної податкової служби визначає порядок обліку платників податків в органах державної податкової служби та порядок формування Реєстру великих платників податків на відповідний рік (п.64.7). Таким чином, Державна податкова служба України сформувала Реєстр великих платників податків на 2012 рік, до якого включено 16 платників податків Івано-Франківщини.

За критеріями, визначеними Податковим кодексом (п.14.1.24), до великих платників податків відносяться юридичні особи у яких обсяг доходу за останні чотири послідовні квартали перевищує п’ятсот мільйонів гривень або сума сплачених до Держбюджету податків перевищує 12 млн грн.

Податковий кодекс також передбачає, що після включення до Реєстру великих платників податків підприємства зобов’язані стати на облік у спеціалізованому органі державної податкової служби, що здійснює супроводження великих платників податків. При цьому, якщо великий платник податків самостійно не став на облік у спеціалізованому органі державної податкової служби, то ДПС України має право змінити місце обліку такого великого платника податку до територіально найближчої Спеціалізованої державної податкової інспекції по роботі з великими платниками податків у м.Львові.

Великий платник податків, щодо якого центральним органом державної податкової служби прийнято рішення про переведення на облік у спеціалізовану державну податкову інспекцію чи інший орган державної податкової служби, після взяття його на облік за новим місцем обліку, зобов'язаний сплачувати податки за місцем попереднього обліку в органах державної податкової служби, а подавати податкову звітність та виконувати інші обов'язки, передбачені цим Кодексом, за новим місцем обліку.

Тож змін у зарахуванні податків та зборів до бюджетів різних рівнів області великими платниками податків, у зв’язку з переведенням на облік до спеціалізованої ДПІ, не відбудеться.

Львівська спеціалізована податкова адмініструватиме податки Львівської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської областей. Таких спеціалізованих податкових створено 8.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА