друкувати


Профспілковий рух на Прикарпатті не розвинений?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-06 04:30:20

На Прикарпатті зовсім не розвинений цивілізований європейський профспілковий рух. Таку гучну заяву на зустрічах з громадами Калуша, Рожнятова та Коломиї оприлюднив голова Конфедерації вільних профспілок Львівщини Андрій Соколов. Він закликає до самоорганізації людей праці на робочих місцях з метою захисту власних трудових прав.

Робота ведеться, однак без зайвого галасу кажуть на це у раді профспілок Івано-Франківської області. Адже за останнє 20-ліття кількість профспілчан на Прикарпатті зменшилася у чотири рази. Раніше така громадська організація об'єднувала усе працююче населення краю. Нині вона розпалася на 20 галузевих спілок. Найвагомішу частку становлять освітяни, медики, загалом працівники бюджетної сфери, тому спілки, відповідно, бідують.

Періодично представники ради місцевих спілок приймають участь в різноманітних акціях. В 2006-му їхнє наполегливе прохання не змінювати тарифи на послуги ЖКГ увінчалося успіхом. Два роки по тому масово підтримали нафтогазову промисловості, а в липні цього року виступили проти пенсійної реформи. Нині профспілки опротестовують намагання забрати у них санаторії та інші оздоровчі заклади.

Найближчі вагомі дати для представників профспілок — це 7 та 17-те жовтня, коли відзначатимуть дні гідної праці та боротьби із бідністю.

Джерело: Радіо «Західний полюс»