друкувати


ЖЕО знову зірвали призов?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-06 10:30:18

Лишень чверть івано-франківських юнаків, які підлягають призову на дійсну військову службу, з’явились протягом вересня місяця на призовну дільницю. Про це розповів в ході оперативної наради у Івано-Франківського міського голови військовий комісар обласного центру підполковник Ігор Сорокопуд.

З його слів, всього виклику до військкоматів цієї осені підлягають 2850 івано-франківських юнаків, 797 з них військові повідомили особисто, а 2053 повістки направили для передачі за адресою в міські житлово-експлуатаційні організації та сільські ради приміських сіл. Втім, з невідомих причин на призовні дільниці прибули лишень 532 юнака, тобто 25,91% від усіх, що підлягають призову.

«В гіршу сторону, - розповідає пан Сорокопуд, - слід відзначити ЖЕО-4, де з 193 осіб, що підлягають призову, на призовну дільницю прибули 26, тобто 13,47%; ЖЕО-8 – з 384 осіб з’явились 81; ЖЕО-6 – з 181 особи з’явились 38». Не краща ситуація, за словами воєнкома, і в приміських селах.

На думку військових, причина такої ситуації – в некомпетентності або небажанні працювати «жеківських» обліковців, а відтак і вихід з проблеми підполковник Сорокопуд вбачає у проведенні з такими працівниками додаткових занять, а також заслуховуванні начальників ЖЕО на засіданнях призовної комісії. В цій ідеї військового комісара підтримує також міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, який запропонував піти ще далі: запросити на такі заслуховування ще й представників прокуратури та міліції. Мовляв, не боїтеся військових – то може правоохоронців злякаєтесь.

Втім, цікаво інше: як стверджує воєнком, план цьогорічного осіннього призову на дійсну військову службу становить 115 осіб. На призовну дільницю, якщо вірити оприлюдненим І.Сорокопудом даним, з’явилось 532 особи. Отже, призов не зірвано, бо ж важко собі уявити, що чотири п’ятих з усіх прибулих за повісткою юнаків – непридатні до військової служби. Адже тоді нашим політикам слід бити на сполох з приводу вимирання нації (це якщо не брати, звісно, до уваги рівень корумпованості чиновників призовної комісії). То в чому ж тоді винні керівники ЖЕО? А на кого військкомати списуватимуть нестачу призовників навесні, коли, якщо вірити директору КП «Єдиний розрахунковий центр» Вадиму Войтику, вже повним ходом діятиме житлово-комунальна реформа, а ЖЕО перетворяться всього лиш на підрядні підприємства з прибирання території і поточного ремонту комунікацій, які на рівні з іншими фірмами братимуть участь у конкурсах на обслуговування житлового фонду? Ба навіть закріплених територій не матимуть, бо ж замість них з 1 січня діятимуть 25 комунальних округів...

Підсумовуючи, слід додати наступне. За даними керівництва ЖЕО-8, серед тих, кого не вдалося сповістити двірникам і сантехнікам (бо саме ці люди носять повістки – більше нікому), 1 юнак відбуває покарання в місцях позбавлення волі (такі у нас не служать і не ЖЕО, а органам МВС слід було подбати про інформування про це військкоматів), двоє не підлягають призову як батьки маленьких дітей, 69 тимчасово не проживають за своїми адресами (та й не зобов’язані проживати, оскільки інститут прописки у нас скасовано як неконституційний, а реєстрація за місцем проживання – справа добровільна), а троє – і це вже підстава для доган і попереджень про неповну службову відповідність чиновникам військкомату – в даний час проходять військову службу за контрактом. То чи варто звинувачувати ЖЕО у невиконанні своїх обов’язків, якщо навіть самі військові не знають, хто у них зараз служить у війську?

Автор: Сергій БІЛИЙ