друкувати


Садово-городній страйк в Івано-Франківську

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-06 09:30:11

Івано-франківський «білий дім» - адмінприміщення обласної державної адміністрації за понад два десятки років свого існування бачив під своїми стінами чимало страйків, пікетів, мітингів і навіть революцій.

Проте, акція протесту, яка відбулася під його стінами 4 жовтня, напевно, трапилась тут вперше. Цього дня, з самого ранку пікетувати івано-франківську владу прийшли … дачники. З відрами, клунками та нехитрим садово-городнім інструментом прийшли під стіни владної адмінбудівлі пенсіонери, які не змогли в цей день доїхати до своїх дачних ділянок.

Власне наявність інструменту говорила про те, що пікет виник стихійно. Як повідомила одна з його учасниць Ірина Королик, причиною протесту стало скасування автобусних рейсів, які возили дачників-пільговиків з міського залізничного вокзалу та автостанції-2 до території садово-городніх кооперативів в районі Домобудівного комбінату, урочища Дем’янів лаз, сіл Хриплин та Рибне.

«В обласній державній адміністрації, - стверджує пані Королик, - нам сказали, що гроші в сумі 89,4 тисяч гривень в якості для компенсації перевізникам за перевезення пенсіонерів-пільговиків з Києва надійшли (67,8 тисяч 12 вересня та 21,8 тисяч 28 вересня), проте Саєвич їх приховав».

Як видно з коментаря жінки, в усіх своїх проблемах пенсіонери схильні звинувачувати заступника Івано-Франківського міського голови Миколу Саєвича. З їх слів, перевізники з усіх сил намагаються допомогти пільговикам.

«Торік автобуси їздили щодня, - розповідає протестувальниця Євгенія Єфтимович, - цьогоріч 4 дні на тиждень, потім 3 дні. Подивіться на нас: нам по 80 – 82 роки. Ви знаєте, як важко іти 6 кілометрів від тролейбуса? Що вже казати про те, щоб нести торби з картоплею? Останні дні перевізник навіть возив нас від тролейбусної зупинки біля «Карпатпресмашу» до садово-городніх ділянок».

Отже, он який він добрий – отой перевізник: навіть не отримуючи від держави грошей, він знайшов спосіб допомогти людям, а от Саєвич…

Втім, Микола Саєвич думає інакше. З його слів, гроші приватному підприємцю Вакалюку Миколі Михайловичу (а саме він здійснює перевезення за чотирма «дачними» маршрутами: вокзал – ДБК, автостанція-2 – село Хриплин, вокзал – Дем’янів лаз та вокзал – село Рибне) виплачувались справно … допоки не виникли сумніви у порядності підприємця. «Відповідно до укладеної угоди, - стверджує заступник міського голови, - перевізник Вакалюк декларує, що здійснює на тиждень 110 оборотних рейсів, в ході яких перевозить в середньому 9719 пільгових пасажирів. На це йому виділяються кошти з бюджету. Йдеться тільки про пільговиків. Не забувайте, що перевозять автобуси не тільки пенсіонерів, і непільгові пасажири проїзд оплачують. Коли у нас виник сумнів, ми провели перевірки і виявили, що перевізник не виконує кілька рейсів. Якщо ми платимо гроші, ми ж мусимо перевіряти, на що вони витрачаються».

Таким чином, навіть тоді, коли «добрий» перевізник йшов пенсіонерам на «поступки» і возив їх від зупинки біля «Карпатпресмашу», а не від вокзалу, як то було передбачено договором, до садово-городніх дільниць, він робив це аж ніяк не від співчуття до старих людей, а від банального бажання зекономити. От тільки чи морально воно – вирішувати власні шкурні питання за рахунок наших дідусів, бабусь, батьків та матерів..?

Автор: Сергій БІЛИЙ