друкувати


Лелеки – у вирій, енергетики – до роботи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-05 02:30:10

У небі над собою ми вже могли побачити лелек, які відлітали у теплі краї. Ще й літо не добігло кінця, а їхні ключі вже вирушили у вирій. За народними прикметами, ці птахи відлітають після Спаса (19 серпня), а якщо це сталося до Покрови (14 жовтня), то зима буде ранньою.

Орнітологи стверджують, що цьогоріч й справді варто чекати раннього приходу холодів. Лелеки ніколи не летять за чітким графіком, вони завше орієнтуються на погодні умови. Тож такий ранній відліт цих птахів свідчить про те, що на півночі планети, звідки вони летять, уже настало похолодання. Лелеки поспішають відлетіти, аби їх не застала зима десь у дорозі до теплих країв – до півдня Європи чи навіть Африки.

Саме цієї пори, проголосивши своє прагнення стати кращою еко-компанією (з мінімізації шкідливих впливів на природне середовище), ПАТ «Прикарпаттяобленерго» започатковує спеціальну природоохоронну програму «Лелека». Мета програми: організувати діяльність енергетиків з охорони білого лелеки на Прикарпатті шляхом підняття на металеві платформи гнізд, що збудовані птахами на діючих електричних опорах.

«Велику проблему становлять гнізда, збудовані на діючих електричних опорах, - пояснює партнер компанії – науковець Галицького національного природного парку Володимир Бучко. - Протягом останніх десятиліть відбувається процес переселення лелек з дерев і дахів на опори низьковольтних ліній електропередавання. Причиною цього є заміна дахового покриття людських будівель та зручність опор. Підліт до неї завжди вільний, а проводи та траверси створюють зручну основу. Сьогодні в Україні близько 30% гнізд лелек розташовані на опорах. Кількість гнізд на електроопорах з року у рік зростає».

«Гнізда на опорах становлять загрозу і для лелек, і для надійного енергопостачання регіону, - доповнює технічний директор ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник. - Молоді птахи, вилітаючи з гнізд, часто травмуються від зіткнення з електролініями. Наслідком цього є смерть або каліцтво птахів, замикання в електромережі, обриви ліній електропередавання та збої в електропостачанні. В дощову погоду гніздо провокує додаткові втрати електроенергії. Тому лелечі гнізда на опорах розподільчих ліній електропередавання (0,4 кВ) підносять на спеціальні металеві платформи, що зменшує економічні втрати та знижує смертність серед птахів».

За даними наших філій, які узагальнили фахівці служби розподільчих мереж, на території Івано-Франківської області слід підняти на спеціальні платформи близько 500 гнізд лелек, розташованих на дерев’яних та залізобетонних опорах електроліній 0,4 кВ. Про хід реалізації програми «Лелека» читайте у наступних випусках часопису.

Джерело: ПАТ "Прикарпаттяобленерго"