друкувати


На початку року Прикарпаття налічувало лише 3 км доріг на тисячу гектарів лісового фонду

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-04 02:30:23

Дорога — це життя. Ще на початку року Прикарпаття налічувало лише три кілометри доріг на тисячу гектарів лісового фонду. Це надзвичайно мало порівнянно зі світовою практикою — кажуть фахівці. Однак у 2011-му Франківщина йде в ногу із сусідньою Львівщиною за кількістю будівництва нових лісових доріг.

Вона суттєво більша аніж до прикладу на Буковині чи Закарпатті. Половину коштів для цього виділила держава.

Нову дорогу урочисто відкрили та освятили. Вона проходить повз легендарний Манявський Скит, місцями, де колись також знаходились монастирські будівлі. Це один з тих шляхів, який дозволить ефективніше вести лісове господарство області. Робиться дорога, як то кажуть, на совість — адже тут їздитимуть великогабаритні автомобілі, які перевозитимуть як мінімум 40 кубометрів деревини.

За Австро-Угорщини деревину в Карпатах сплавляли вниз гірськими ріками. Старі залізничні колії та дороги, хоча й будувалися добротно, давно зруйновані. Тож нині питання будівництва нових доріг особливо актуальне. До речі, лісові шляхи мають величезне значення не лише для лісопереробної промисловості. Їх соціальну важливість теж важко заперечити, адже дороги сполучають віддалені гірські села і водночас зменшують відстань між ними. А ця траса, зокрема, сприятиме також екологічному та релігійному туризму.

Джерело: Радіо «Західний полюс»