друкувати


Соціальний захист ветеранів воєн, учасників бойових дій, чорнобильців - свята справа

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-03 01:30:12

«30 вересня Кабінет Міністрів України підписав Меморандум з представниками Всеукраїнських громадських організацій афганців та чорнобильців, аби врегулювати питання їхнього соціального захисту, що виникли останнім часом не без чиєїсь недоброзичливої подачі, оскільки у декого вже почались вибори», – поінформував прикарпатських журналістів минулої суботи, під час виїзної прес-конференції у Ворохті, голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. – За цим Меморандумом створено постійно діючі Консультаційні ради між Урядом та громадськими організаціями, аби про підвищення рівня соціального захисту цих пільгових категорій громадян дбати разом».

«Соціальний захист ветеранів воєн, учасників бойових дій, чорнобильців для нинішньої центральної влади – і Президента України Віктора Федоровича Януковича, і уряду – це, без будь-якого сумніву, свята справа, – наголосив Михайло Вишиванюк. – І ми на місцевому рівні використовуватимемо усі можливості для такої всебічної підтримки».

Як відомо, Кабінет Міністрів України взяв на себе зобов'язання підтримати пропозиції щодо вилучення із проекту Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» прикінцеві та перехідні положення.

«Меморандум передбачає забезпечення соціальних виплат, надання пільг, компенсацій та гарантій у розмірах, не нижче, що фактично виплачуються, і навпаки – відбудеться їх збільшення на 20-30 відсотків», – наголосив Михайло Вишиванюк.

Водночас Михайло Вишиванюк за впорядкування урядом безлічі пільг, яких, за його словами, немає в жодній іншій державі; вони свого часу прийняті «внаслідок різних популістських рішень». Зокрема, голова ОДА навів приклад того, як окремими пільгами користуюся навіть прокурори, чи ті, хто був у Чорнобильській зоні один день у відрядженні. Причому, за словами Михайла Вишиванюка, серед ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС є ще не народжені на той час молоді люди, які «мають посвідчення і думають, як би то урвати від держави побільше».

Довідково: Відповідно до підписаних Меморандумів про взаємодію і співробітництво між Кабміном та Українською Спілкою Ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) і Всеукраїнською ГО інвалідів «Союз Чорнобиль Україна», у 2012 році відбудеться збільшення прожиткового мінімуму для основних соціальних і демографічних груп населення «не менше, як на індекс інфляції». На 20% буде збільшено мінімальну зарплату, мінімальну пенсію за віком, основний розмір пенсій інвалідам війни; на 30% передбачається підвищити (у проекті Держбюджету-2012) щомісячні пенсії на утримання членів сім'ї загиблих, тих, які пропали безвісти, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав. На 22,5%, у порівнянні з 2011 роком, зросте пенсія, або щомісячне довічне утримання членам сімей померлих учасників інвалідів ВВВ. На 30% відбудеться підвищення до пенсії або щомісячне довічне утримання членам сімей учасників бойових дій, учасників війни, партизанів-підпільників. Збільшиться на 20% розмір щорічної грошової допомоги інвалідам війни, що виплачується до 9 травня.

У наступному році на 25% зросте пенсія інвалідів-ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

В цілому видатки по державі на забезпечення інвалідів України технічними та іншими засобами реабілітації зростуть на 43%, або на 155,5 млн грн. Видатки на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкохворих чорнобильців зростуть на 85%. Видатки держави на забезпечення громадян, які дійсно постраждали від Чорнобильської катастрофи, зростуть на 13,6%.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА