друкувати


Безсмертя - шлях до загибелі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-01 05:30:59

Давня мрія людства - безсмертя - у випадку реалізації може стати кошмаром і поставити людину як біологічний вид у вкрай невигідне положення. Такого висновку, як повідомляє британська газета The Daіly Maіl, дійшли вчені з університету Сан-Паулу (Бразилія) за допомогою комп'ютерного моделювання.

Безсмертя, обіцяне людству авторами фантастичних фільмів, футурологом Реєм Курцвейлом і ентузіастами нанотехнологій, насправді було б не перевагою, а генетичним недоліком, фактором, що забезпечує поразку в міжвидовій конкуренції.

У ході експерименту біологи під керівництво Андре Мартінса змоделювали конкуренцію двох популяцій - звичайної, члени якої старіють і помирають, і безсмертної, представники якої гинуть винятково під впливом зовнішніх факторів, тобто в результаті вбивств, нещасних випадків і техногенних мутацій.

Комп'ютерні моделі поводилися дуже по-різному залежно від маленьких параметрів програми. На початковому етапі "безсмертний" вид мав перевагу, однак у міру додавання додаткових зовнішніх факторів усе більше очевидним ставала перевага "старіючої" популяції.

У підсумку, як довело моделювання, "безсмертних" неминуче чекає повне вимирання - і це при тому, що у реальному світі зовнішніх факторів набагато більше, ніж можна передбачити в комп'ютерній програмі.

Таким чином, стверджують учені, старіння організму, що наступає тоді, коли клітини не можуть "сумлінно" виконувати покладені на них функції, можна навіть вважати результатом еволюції, що забезпечило виживання людства як біологічного виду - як, втім, і всіх інших біологічних видів на Землі.

У ході еволюції зміни й мутації допомагали кожному наступному поколінню небагато краще адаптуватися до нових зовнішніх умов, що в цілому компенсувало негативний вплив смерті. Не кажучи вже про те, що безсмертні люди, швидше за все, просто збожеволіли б від нудьги.

Джерело: Освітній портал