друкувати


Туристична галузь Прикарпаття тримається на ентузіастах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-10-01 12:30:33

Туристична галузь Прикарпаття тримається на ентузіастах. Такий висновок напрошувався під час виставки-представлення туристичних цікавинок районів до Дня туризму, яка відбулася минулої п'ятниці в облмуздрамтеатрі. Поки до стендів одних районів шикувалися черги, сонні цьоці за іншими відганяли мух. То чим сьогодні Прикарпаття заманює туристів?

На час туристичної виставки хол та другий поверх драмтеатру перетворилися на жвавий ярмарок. Кожен з 14 районів Прикарпаття мав окрему палатку, у якій представляв себе та свої туристичні можливості. До цієї виставки райони підготувалися по-різному. Мабуть, деяким головам РДА забракло часу та уяви, бо майже половина районів представляла себе хіба що "для галочки". Якщо на стенді Яремче відвідувачі могли взяти собі з десяток візитівок різноманітних зелених садиб, ресторацій та буклетів із цінною для туриста інформацією, то Тисменицький район вразив своєю неадекватністю. Тисмениця запропонувала туристам лише плакати із хутряними виробами "Тикаферлюксу" та рекламні буклети одного з банків, стилізовані під українські гривні. Люди брали до рук ці "гривні", помічали рекламу банку і клали їх на місце.

Частина районів приїхала не стільки презентувати себе, скільки відмітитись. На деяких стендах взагалі не було ніякого роздаткового матеріалу. До прикладу, Калуш та Городенка обмежились кількома плакатами та книжками, ще й постійно нагадували відвідувачам, що ці книги брати не можна. Косівщина, Долинщина, Болехівщина та інші пропонували лише роздаткові матеріали. Надвірнянщина та Верховинський район, окрім буклетів та візитівок, підготували відеоролики про принади краю.

Найґрунтовніше до виставки підготувався Коломийський район. До стенду Коломийщини відвідувачів заманював приємний запах печені. "Підходьте, скуштуйте страви з сільської печі", - припрошував власник зеленої садиби Михайло Старжинський. Тут і банош з бринзею, картопля з м'ясом, борщ, грибна підлива та навіть холодець, запарений у печі. До печеного наливали домашній самогон та вино з винограду, який росте на території садиби. Нічим не гірше, ніж закарпатське. Прихильників здорового способу життя частували еко-чаями. Візитки готелю розліталися за мить. Прихильники велоспорту розбирали карти з веломаршрутами.

Нова фішка Коломийщини - фірмові заправки для горілки з калгану, зубрівки, женьшеню, дженджури та інших карпатських трав і коренів. Ідея продавати зілля, яке можна залити горілкою і отримати пахучий цілющий напій, належить виробникам екологічно чистої продукції з асоціації "Чиста флора". На виставці Асоціація частувала усіх охочих чаями з трав, вирощених в сертифікованій екологічно чистій зоні.

Для популяризації своєї еко-продукції члени Асоціації створили "Великий Карпатський бренд", під яким пропонують об'єднатися усім учасникам туристичної галузі Прикарпаття. "Ми хочемо консолідувати всі туристичні агенції, садиби зеленого туризму, фестивалі, ярмарки, велопробіги під одну шапку, щоб могти представляти Прикарпаття потужно навіть на міжнародному рівні", - розповідає один з ініціаторів "Великого Карпатського бренду" Сергій Пархомчук. Згідно з задумом, ВКБ має стати єдиною інформаційною базою, де турист зможе отримати всю необхідну інформацію про Прикарпаття та придбати продукцію місцевих виробників.

Найоригінальніше представив себе Тлумацький район. Щоб привабити туристів сплавлятися по Дністру, голова села Кутище Богдан Налисник перевдягнувся капітаном і взяв до рук штурвал. Створене у Кутищі комунальне підприємство "Дністровська флотилія" організовує одно-, дво- та триденні сплави на плотах по Дністровському каньйону. Під час сплавів обіцяють частувати сушеною мареною. Галицький район заінтригував відвідувачів трійцею дівчат у дивних строях, які частували калачами з медом. "Це опільський одяг, який носили богині - жінки з княжого роду в Галичі", - пояснила представниця району. З "богинями" в оригінальних строях охоче фотографувалися.

Автор: Наталія ГОЛОМІДОВА
Джерело: Галицький Кореспондент