друкувати


В.Войтик: Житлово-комунальна реформа перейшла від паперів до справ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-30 09:30:59

Житлово-комунальна реформа в Івано-Франківську вступила у фазу практичних справ. Про розповів сьогодні директор підприємства, депутат міської ради Вадим Войтик.

З його слів, на сьогодні вже завершено підготовку відповідної нормативної бази і необхідної документації, відбувається процес передачі на баланс підприємству житлового фонду обласного центру. Зокрема, зі слів комунальника на сьогоднішній день в повному обсязі прийнято на баланс житловий фонд, яким раніше опікувались ЖЕО №№ 1, 5, 6, і зараз приймає будинки ЖЕО №№ 2, 7 та 9, а вже з 1 січня наступного року вступить в силу поділ міста на 25 комунальних округів замість 9 «жеківських» територій і запрацює новий механізм нарахування тарифів.

«Ключовою ідеєю реформи, - розповідає пан Войтик, - є закріплене в законодавстві положення про те, що згідно законодавства будинок, його комунікації тощо належать власникам квартир на умовах спільної власності. А власність, як відомо, зобов’язує. Навряд чи ми можемо очікувати зараз масового створення ОСББ, тобто перекладання відповідальності на мешканців будинків. Тому наш шлях: а) створення управляючих компаній; б) створення реального ринку послуг».

Функції управляючої компанії візьме на себе КП «ЄРЦ», яке замовлятиме необхідні мешканцям комунальні послуги у фірм-виконавців на конкурсній основі. ЖЕО братимуть участь в конкурсі на загальних підставах.

Реформа торкнеться також і механізму нарахування тарифів. Відтак, тепер мешканці платитимуть не за квартиру, а за конкретні послуги, яких загалом є 15 видів і які відтепер поділятимуться на обов’язкові, першочергові та додаткові. Тож від деяких з них мешканці будинків зможуть відмовитись, а за такі, як капітальний та поточний ремонт платитимуть лишень за фактом виконаних робіт.

Автор: Сергій БІЛИЙ