друкувати


Землі Івано-Франківщини поділять на державну та комунальну до 2015 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-29 09:30:34

Голова Держземагентства України Сергій Тимченко в інтерв’ю газеті "День", відповідаючи на запитання кореспондента: "У чому проблема, що за сім років розмежували лише 0,6 відсотка таких земель?" – розповів, що за зрив розмежування відповідає місцева влада, яка не фінансувала цей процес.

Місцевим радам було невигідно проводити межу, бо їм зручно розпоряджатися одночасно комунальною та державною землею. Зараз  ставиться завдання виділити з бюджету протягом трьох років близько 600 мільйонів гривень на ці цілі. Крім того, очільник земельного відомства повідомив, що до кінця 2011 року близько 24 відсотків земель державної та комунальної власності буде розмежовано. Загалом цей процес завершиться до 2015 року.

Нагадаймо, що нещодавно проведеному засіданні Ради регіонів Івано-Франківщину згадували у переліку тих областей, де не проведено розмежування земель державної та комунальної власності.

З такого повідомлення розпочали колегію Івано-Франквської облдержадміністрації 19 вересня.

"В результаті незадовільної роботи у цьому плані маємо негативний інцидент в Рогатинському районі, де без затвердженого обласною радою розмежування земель голова сільської ради мав можливість роздати землю та акти і пішла купівля-продаж по суті чужої землі", – наголосив Михайло Вишиванюк.

Щоб у подальшому уникнути таких інцидентів і виправити ситуацію, голова облдержадміністрації доручив головам райдержадміністрацій та районних рад для проведення розмежування земель передбачити кошти у місцевих бюджетах. Гроші на це закладатимуть і в обласному бюджеті.

"Обов'язково ми повинні закласти такі кошти. Це задача задач, – підкреслював Михайло Вишиванюк. – Невиконання цього розцінюється як блокування чи дискредитація майбутньої земельної реформи. Про яку земельну реформу може йти мова, якщо не розмежовані землі?".

Джерело: Прес-служба Головного управління Держкомзему у Івано-Франківській області