друкувати


Кабмін готує Україну до значного подорожчання іномарок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-28 02:45:15

Автомобілі стали першою товарною групою, по якій Україна вестиме переговори з членами СОТ про перегляд умов імпорту. Чинний зараз 10%-й митний збір пропонується збільшити до 25% - тобто до того рівня, який був до вступу країни в організацію.

Як повідомили джерела видання Комерсант-Україна в Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), рішення звернутися до СОТ з вимогою переглянути ставки вже прийняте Кабміном. На підвищенні ввізних мит наполягали українські автовиробники, які насправді авто не виробляють, а лише збирають із завезених деталей.

У тому випадку, якщо СОТ дасть згоду на введення мит, імпортери будуть вимушені підвищити ціни. "З введенням 25% мита зростуть наші витрати. У цих умовах ціна на автомобілі не зможе залишатися на тому ж рівні", - розповів гендиректор "Ніссан Мотор Україна" Андрій Нестеренко.

Коли Україна вступила до СОТ, імпортні автомобілі подешевшали на 10-13%, нагадує гендиректор "Авто Інтернешнл" (імпортер Mazda і Suzuki) Олена Дуніна.

Нагадаємо, 30 червня міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі на черговому засіданні прийняла рішення про порушення і проведення спеціального розслідування відносно імпорту в Україну легкових автомобілів незалежно від країни походження і експорту.

На думку комісії в Україні існує загроза нанесення значного збитку таким імпортом національному товаровиробникові.

Джерело: ТСН