друкувати


Регулярні фізичні вправи збуджують мозок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-28 11:45:47

Регулярні фізичні вправи збуджують мозок, показало дослідження фахівців з Арнольдської школи охорони здоров'я, опубліковане в Journal of Applіed Physіology.

Відомо, що регулярні фізичні навантаження збільшують кількість органелл - мітохондрій - у м'язових клітинах. Мітохондрія вважається енергетичною станцією клітини, її основна функція - окислювання органічних сполук і використання вивільнюваної при їхньому розпаді енергії в синтезі молекул АТФ. Таким чином, ріст числа органелл лежить в основі багатьох позитивних ефектів від фізичних вправ.

Нинішня робота демонструє: фізкультура позитивно впливає в тому числі на мозок, приміром, послабляючи депресію й поліпшуючи пам'ять. Втім, механізм цих ефектів дотепер залишався неясним.

Дослідники, зокрема, встановили, що регулярні помірні заняття, навіть по 20-30 хвилин на день, збільшують кількість мітохондрій у клітинах мозку так само, як і в м'язах. І це значить, що ріст чисельності мітохондрій пов'язаний з поліпшенням психічного здоров'я.

Керівник дослідження Марко Девіс відзначає, що підвищення рівня мітохондрій у мозку не тільки робить його більш стійким до втоми, але й допомагає лікувати розумові розлади. Іншими словами, фізичні вправи потенційно можуть стати засобом терапії психіатричних захворювань і нейродегенеративних хвороб, а також інструментом зменшення негативних ефектів старіння.

Джерело: Освітній портал