друкувати


Соцдослідження свідчать про необхідність глибоких реформ лісового сектору України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-28 03:30:58

Соціологічні дослідження, проведені різними організаціями і серед різних груп населення, свідчать про необхідність глибоких реформ лісового сектору України. Це показав аналітичний ре-аналіз, підготовлений в рамках фінансованої ЄС програми ЕНПІ-ФЛЕГ.

Аналіз стосувався 12 різних досліджень за 7 років. Переважна більшість учасників проведених опитувань з числа експертів та пересічних громадян в цілому критично оцінюють нинішню ситуацію в лісовому секторі України.

Основними причинами незадовільного ведення лісового господарства, лісозаготівель і реалізації деревини респонденти вважають відсутність належного контролю за діяльністю природокористувачів з боку місцевої влади; поєднання функції природозахисту та природокористування у системі Держлісгоспу; порушення норм лісозаготівлі з боку приватних компаній; недбале ставлення мешканців до багатств лісу.

Громадська думка доволі чітко окреслює основні проблеми лісового сектору, а саме: надмірні рубки; корупція у лісовому секторі, недосконале законодавство та недосконала система керування лісовою галуззю.

В свою чергу, опитані фахівці лісового господарства виокремлюють насамперед недосконалу законодавчу базу, а також самовільне вирубування лісів місцевими жителями та передачу лісу в оренду тимчасовим лісокористувачам. А от до питання про приватну власність на ліс більшість ставиться обережно.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК