друкувати


М.Вишиванюк: Всевишній обдарував наш край безмежними туристичними можливостями

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-28 11:30:05

27 вересня - Міжнародний день туризму.

Виступаючи минулої п’ятниці на урочистостях з нагоди Міжнародного дня туризму в залі обласного муздрамтеатру ім. Івана Франка, голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк наголосив:

«Якщо доживемо до того дня, коли протягом року Івано-Франківщину відвідає не мільйон туристів, як це вже є кілька років поспіль, а вдесятеро більше, тоді й зможемо сказати, що влада спільно з організаторами відпочинкової індустрії, з керівниками установ, які надають турпослуги й які готують кадри для галузі, щось зробила для туристичного поступу регіону. Коли на території області діятиме не 750 гостинних садиб, як працює нині, а вдвадцятеро більше, тоді можна буде говорити і про належний розвиток у краї сільського зеленого туризму...»

«Чи не вперше за роки незалежності України відзначаємо на такому високому рівні День туризму, – зазначив керівник виконавчої влади в області. – В багатьох може виникнути запитання: чому туризмові така увага. Відповідь дуже проста: розвиток туризму на Прикарпатті ОДА визначила як стратегічний напрям розвою регіональної економіки. Адже Сам Всевишній обдарував наш край безмежними туристичними можливостями».

Михайло Вишиванюк також запевнив присутніх, що й надалі професійне свято працівників туристичної сфери як такої важливої галузі господарства щороку відзначатимуть на належному рівні і в залі обласного театру. Принаймні, доки він працюватиме на нинішній посаді.

Спинився голова ОДА у своєму виступі й на значущості діяльності громадських організацій, зокрема Агенції економічного розвитку, обласної організації Спілки сприяння розвиткові сільського зеленого туризму України, неприбуткових профільних об’єднань у районах, приватних ініціатив ентузіастів, з якими влада співпрацює у втіленні в життя проектів міжнародної технічної допомоги і туристичних акцій. Адже через їх здійснення за останні п’ять років вдалося залучити 10 млн грн донорських коштів для розвитку туристичної інфраструктури в регіоні. Завдяки такому партнерству на Івано-Франківщині започатковано пілотні проекти, які стали базовими для всієї України. Зокрема розроблено стратегію розвитку й маркетингу туризму в області до 2015 року, запроваджено систему добровільної категоризації сільських садиб, яку поклали в основу всеукраїнської. Вперше в Україні створено проект національного стандарту «Знаки дорожні туристичні» та інструкцію зі знакування турмаршрутів, реалізовано відомий і популярний задум «Велокраїна» тощо.

Велику надію в органах влади покладають на те, як зазначив Михайло Вишиванюк, що істотним рушієм туристичного розвою краю стане недавно оголошений ОДА й облрадою міжнародний конкурс на найкращий інвестиційний проект із забудови гірської місцевості в Коломийському, Косівському, Надвірнянському, Богородчанському, Рожнятівському й Долинському районах та в місті Яремчі. Мова – про створення генерального плану з розбудови івано-франківських Карпат, в якому було би враховано екологічні інтереси територіальних громад, їхні потреби в охороні природи, пам’яток історії й культури, у збереженні й розвитку місцевих звичаїв і традицій. На думку голови ОДА, таке накреслення дозволить не допустити хаотичної забудови Карпатського регіону, а маючи такий фахово зроблений проект можна виходити з ним на міжнародний інвестиційний ринок, залучати відповідні кошти з тим, туризм у нашому краї був розвинутий до рівня найвищих світових взірців. «Спільно ми того досягнемо!», – авторитетно заявив М. Вишиванюк.

Водночас голова ОДА відзначив добру роботу працівників підрозділів туризму в ОДА й РДА та в органах місцевого самоврядування, віддав шану ветеранам розвитку туризму – Романові Красію, Михайлові Головатому, Миронові Мицану та багатьом іншим. А ще Михайло Вишиванюк і заступник голови обласної ради Остап Дзеса вручили відзнаки «найкращим із найкращих» менеджерам туристичної сфери. Нагороди найбільш заслуженим організаторам туризму в обласному центрі вручив і перший заступник івано-франківського міського голови Зіновій Фітель.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА