друкувати


М.Азаров: У нас нормальна валюта – це гривня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-27 04:45:40

Прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що в Україні потрібно обмежити обіг долара й підсилити розрахункові операції у гривні.

Про це він сказав, коментуючи постанову НБУ щодо обміну валюти з паспортом.

Прем'єр також розповів, що у нього відбулася зустріч з головою Нацбанку Сергієм Арбузовим.

"Я сказав Сергію Геннадійовичу, що є окремі скарги, певні занепокоєння не тільки простих людей, а й з Асоціації українських банків (щодо обміну валюти з паспортом)", - зазначив Азаров.

Тому, за його словами, потрібно розглянути перший досвід і проблеми застосування обміну валют з паспортом.

"У мене не викликає сумнівів, що рішення Національного банку правильне. Треба нарешті серйозно займатись тіньовою економікою, виплатою зарплат в конвертах. Взагалі, долар не повинен ходити в нашій країні як засіб розрахунку. У нас нормальна валюта – це гривня", - наголосив Азаров.

Прем'єр підкреслив, що українська валюта надійна, стабільна, і вона повинна використовуватись при розрахункових операціях в Україні, а долар має застосовуватись для поїздки на відпочинок. "Його обіг у країні повинен бути обмежений", - підкреслив Азаров.

Прем'єр нагадав, що Україна протягом 20 років розраховувалась чужою валютою, а в Європі, за його словами, ніхто не розраховується гривнею, а тільки своєю національною валютою.

Нагадаємо, з 23 вересня обмін валют у будь-якій кількості здійснюється лише за пред'явлення документа, який засвідчує особу.

У свою чергу президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко негативно оцінює рішення про паспортизацію валютних операцій. За його словами, після введення паспортизації деякі банки у п'ять разів зменшили обсяг купівлі-продажу валюти, а на вулиці вийшли "міняйли".

Джерело: ТСН