друкувати


До Івано-Франківська вже вп’яте прийшли "Обереги"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-27 09:30:00

Грою духових оркестрів та яскравим карнавалом стартував в Івано-Франківську 5-й міжнародний фестиваль лялькових театрів "Обереги".

Протягом подальших п’яти днів на сценах двох Івано-Франківських театрів – Обласного академічного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки та Обласного академічного музично-драматичного театру ім. Івана Франка більше десятка лялькових театрів з України, Росії, Польщі, Словаччини, Білорусі, Чехії та Молдови зіграють 17 своїх найкращих вистав, які, за словами організаторів, будуть однаково цікавими як для дітей, так і для дорослих.

Не зважаючи на той факт, що фестиваль відбувається в Івано-Франківську вже вп’яте, він має деякі особливості. "По-перше, це масштаби і географія, - розповідає директор фестивалю Роман Братковський, - в заході беруть участь 13 театрів з 7 країн, які зіграють 17 вистав, загалом це більше 200 учасників". По-друге, вперше цього року фестиваль отримав визнання на загальнодержавному рівні і проходить за фінансової підтримки Міністерства культури України, представник якого – заступник міністра культури Тимофій Кохан – спеціально прибув на Прикарпаття для участі у заході. Нарешті третьою особливістю цьогорічного свята є той факт, що фестиваль вперше проходить в рамках великого європейського проекту "Родина і дитина в сучасній Європі", до якого цьогоріч приєднався театр.

Вражає також і розмаїття жанрів представлених на святі робіт та ширина діапазону аудиторії, на яку спрямовані ті чи інші вистави театрів-учасників. Так, за словами пана Братковського, чернівчани традиційно вже покажуть виставу, побудовану на етнічному матеріалі, Брест вдасться до пушкінської теми взаємовідносин Моцарта і Сольєрі, чехи піднімуть вічну проблему стосунків батьків і дітей, а литовці закликатимуть дітей шукати свої історичні корені.

Ще однією важливою особливістю фестивалю стане участь журі із … дітей. "Європа практикує дитяче журі, - розповідає директор, - так буде і у нас. До журі увійдуть діти віком від 6 до 12 років. Крім дитячого, буде також і доросле журі, яке складатиметься із професіоналів, які оцінюватимуть оформлення, костюми, гру акторів. Нам цікаво буде подивитись, як вони між собою зійдуться". Крім того, кожен глядач та учасник фестивалю зможе визначити свого переможця, для чого у квитках передбачено механізм оцінювання постановки та акторських робіт, а відтак у переліку номінацій, серед таких, як "краща вистава", "краща акторська робота", "краща сценографія" тощо буде ще й "симпатія залу".

Автор: Сергій БІЛИЙ