друкувати


Операція "Чисті Карпати-2"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-26 09:30:11

«Карпати - це потаємні знання, якими не володіють ті, для кого цих гір не існує. Але це не для мене і багатьох моїх однодумців з різних куточків Західної України. Для нас Карпати - це існуюча святиня, яку треба берегти в чистоті та незайманості.», - зазначив Роман Тимофійчук, ініціатор та організатор екологічної акції «Чисті Карпати».

Ця мета об’єднала минулих вихідних волонтерів з Коломиї, Чернівців, Снятина,Львова, Рівного в екопоході до підніжжя гори Хом’як. Там було прибрано чималу територію та знесено вниз двадцять мішків із залишками «цивілізації».

«Працювали з натхненням та неприхованою радістю, не відчували незручностей та втоми, тому що виконували, здавалось би, найбанальнішу роботу, яка приносить виняткове задоволення, - ділиться враженнями Роман Тимофійчук. – Це вже не перша акція організована небайдужими людьми, яка дала помітний результат – сміття в горах стає менше, значить туристи стають дбайливішими і охайнішими , що не може не тішити.» Минулого року був організований аналогічний похід. Тоді семеро волонтерів, не злякавшись примх погоди, прибрали купу сміття. Цього року там сміття практично не було.

Прибирав цього року підніжжя Хом’яка волонтер Корпусу Миру Шон Вільямс. Американець зазначив, що проблема довкілля та сміття актуальна й для його країни. Програми по покращенню ситуації навколишнього середовища підтримуються на державному рівні. Вони найчастіше зорієнтовані на активну молодь. В школах США існує навіть День прибирання, коли діти зі шкіл наводять порядок в парках та лісах. Крім того, дуже почесним є спонсорувати різноманітні фонди, спрямовані на очищення від сміття узбіч доріг, річок. Користується популярністю програма по поверненню грошей за використану тару.

Шон вирішив віддати один свій вихідний день, тому що в першу чергу дуже полюбив Карпати і хоче бачити їх чистими. «Як волонтер Корпусу Миру я відчуваю обов’язок впливати на громаду і показувати їм гарний приклад, беручи участь в акціях, які приносять позитивний ефект.», - розповідає американець.

За словами Шона Вільямса, він був вражений ентузіазмом та ініціативою, виявленою молодими людьми. «Я часто зустрічався з тим, що українці не вірять у власні сили і здатність, щось змінити на краще, - продовжує волонтер. – Вони кажуть, що не можуть покращити ситуацію без допомоги іноземних фондів. Мені було дуже приємно бачити групу цих людей, які залучили власні ресурси для вирішення проблеми. Вони не сиділи і говорили як вирішити її, а власними зусиллями почали діяти, щоб досягти мети. Якщо більше українців будуть наслідувати приклад цих волонтерів, то Україна стане кращим місцем для життя.»

Важливим є й те, що цьогорічну акцію підтримало чимало організацій та установ, що свідчить про актуальність даної проблеми. Перш за все велика подяка від волонтерів прозвучала Андрію Волощукові та очолюваному ним Благодійному молодіжному фондові «Заради добра», Лідії Гоцул, начальнику відділу рекреації Карпатського національного природного парку та Юрію Бодоряку, першому заступнику міського голови Яремче.

Пощастило тим, хто має змогу милуватися рідними горами. Як писав Тарас Прохасько, вони «самовартісні і досконалі», а досконалі настільки, наскільки збережені людьми. Тепер вже мало не смітити в горах, щоб не нашкодити. Тепер все більше набуває актуальності поняття «екологічного туризму», тобто кожного походу крім власного сміття, треба забирати з собою чуже. Такий підхід дасть багато: по-перше, гори стануть дійсно чистими, а по-друге, все більше людей навчиться культури поводження серед природи.

Зараз багато робиться для того, щоб наші гори перестали бути замкнутими і недоступними для бажаючих побачити їх. Наше ж завдання подбати про них, щоб були вони зразково чистими, на радість тим, хто тут побуває. Якщо ми об’єднаємо наші зусилля, нам це вдасться.

Автор: Оксана РИЖУК