друкувати


Тютюнопаління вбиває пам'ять

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-24 05:30:06

Відмова від паління позитивно діє не тільки на здоров'я, але й на пам'ять, стверджують учені з Університету Нортумбрії (Велика Британія).

У ході дослідження тестування пройшли 27 курців, 18 осіб, що перестали палити й 24 принципових супротивника сигарет. Всі випробувані виконали тести на пам'ять: їх просили запам'ятати певні речі в особливих місцях в університетському кампусі. Приміром, треба було запам'ятати, яка група грала на поточному тижні в Студентському союзі.

Потім із числа учасників відсіяли тих, хто зловживає алкоголем і тих, хто нещодавно пив алкоголь, взяли до уваги різницю в настрої випробуваних і їх ІQ і підвели підсумки. За словами керівника дослідження Тома Хеффернана, курці впоралися з тестом погано, запам'ятавши інформацію лише в 59% випадків. Особи, що відмовилися від дурної звички, зуміли зберегти в пам'яті 74% завдань, а антикурці - 81%.

Ця робота стала першою, у якій вивчався вплив відмови від паління на пам'ять. Учені вважають важливим знати, яким є вплив паління на повсякденні когнітивні функції мозку, оскільки сьогодні в тій же Великій Британії налічується 10 млн курців, а в Сполучених Штатах - всі 45 млн.

Зараз Том Хеффернан разом з колегою Теренсом О'Ніллом зайняті організацією дослідження, що оцінить вплив пасивного паління на здоров'я й щоденну пам'ять.

Джерело: Освітній портал