друкувати


Юристам не сподобався закон про біометричні паспорти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-24 10:30:10

Ухвалений Верховною Радою закон про введення біометричних паспортів порушує основні конституційні засади розвитку держави.

Про це говориться у повідомленні прес-служби Міністерства юстиції України.

"Офіційним приводом для ухвалення закону стала благородна мета - налагодження безвізового режиму з Європейським Союзом. Проте намагання досягнути поставлених цілей спровокували порушення основних конституційних засад розвитку держави", - вважають у міністерстві.

На дамку юристів, визначаючи безальтернативну технологію виготовлення паспортів, закон таким чином закріплює існуючу монополію у цій сфері, "тобто є потенційно корупціогенним".

До того ж, застосування передбаченої законом технології виготовлення документів призведе до здорожчання, що збільшить витрати державного бюджету, а відповідно й кожного громадянина, - наголошується в повідомленні.

Також зазначається, що положення про перелік інформації, яка включатиметься до Державної інформаційної системи реєстраційного обліку фізичних осіб сформульоване надто узагальнено, нечітко та припускають різне тлумачення.

Тому порушують статтю 32 Конституції України, яка звужує можливості держави втручатися в особисте сімейне життя громадян.

Нагадаємо, 23 вересня рада ухвалила закон про ведення біометричних паспортів. Впровадження біометричних паспортів є зобов'язанням України, прийняте в рамках плану дій щодо введення безвізового режиму з ЄС. На початку вересня у Ради відбулися акції протесту віруючих, які виступили проти введення біометричних документів.

Джерело: ТСН