друкувати


Брак йоду може зробити українців розумово відсталими?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-22 11:45:14

Біля півтора мільярда осіб в усьому світі відчувають брак йоду в організмі. В Україні від цього страждає більше 70% населення країни. Про це повідомив професор кафедри гігієни харчування Національного медичного університету ім. Богомольця (НМУ) Гнат Матасар.

За його словами, брак йоду в організмі вкрай негативно відбивається на здоров'я людини. Насамперед, страждає мозок і розумові здібності.

"Ця проблема особливо небезпечна для дітей, - відзначив Матасар. - Йододефицит може призвести до розвитку розумової відсталості, кретинізму й навіть смерті протягом першого року життя. У підлітковому віці - "усього лише" розумова затримка, а також істотна затримка фізичного й психічного розвитку дитини".

У більш зрілому віці хронічний брак йоду має наслідком порушення функцій щитовидної залози, розвиток зоба, а у жінок - безплідність. При цьому, за словами Матасара, вирішити проблему досить просто: потрібно лише приймати в їжу 5-7 грамів йодованої солі щодня.

Проблема йододефициту, як, у свою чергу, відзначила керівник проекту ЮНІСЕФ з питань харчування Олена Труш, на державному рівні не вирішена тільки в Україні й Росії. "В 130 країнах світу давно діють державні програми загального йодування продуктів харчовою сіллю. З не зовсім зрозумілих причин наша країна дотепер не почала ніяких системних кроків з ліквідації цієї проблеми на законодавчому рівні, ризикуючи національним інтелектуальним капіталом, здоров'ям і рівнем життя своїх громадян", - заявила Труш.

Відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров'я, середньодобова норма вживання йоду становить 150 мкг. Однак жителі України в середньому вживають лише 50-70 мкг йоду на добу.

Джерело: Освітній портал