друкувати


Українські банки зіткнулися з відтоком депозитів уперше за два роки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-21 05:10:25

У серпні вперше після проходження першої хвилі фінансової кризи в 2008-2009 роках населення припинило нести депозити у банки. Чистий відтік коштів з гривневих рахунків склав 810 млн грн.

Банкіри пояснюють цю динаміку девальваційними очікуваннями громадян і недовірою до гривні, оскільки вклади населення в іноземній валюті ростуть, пише Комерсант-Україна.

Гостра криза ліквідності, з якою кредитні установи зіткнулися наприкінці літа, частково була викликана тим, що населення припинило нести заощадження у банки. У серпні об'єм депозитів фізичних осіб в гривні скоротився на 810 млн грн, повідомили в Нацбанку.

Такого не траплялося вже два роки, оскільки весь цей час гривневі вклади громадян тільки росли. Останній раз відтік коштів був зафіксований у жовтні 2009 року, коли система втратила 167 млн грн. А найбільший відтік стався в жовтні 2008 року - на цілих 12,3 млрд грн.

Банкіри пояснюють серпневе зниження портфеля вкладів послабленням довіри населення до національної валюти.

Це підтверджують і в НБУ, згідно з даними якого населення нарощувало портфель депозитів у валюті.

Другим несподіваним трендом серпня, коли банки скаржилися на невеликі залишки на коррахунках підприємств, стала активна скупка іноземної валюти юридичними особами. У серпні юрособи поклали на рахунки в іноземній валюті 3 млрд грн, тоді як за попередні сім місяців - 5,6 млрд грн.

Нагадаємо, об'єм коштів населення у банківській системі України до початку серпня 2011 року досяг 302,2 млрд гривень (37,5 млрд дол.).

Джерело: ТСН