друкувати


Незбагненною є велич народження Пресвятої Діви Марії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-21 03:45:38

Незбагненною є велич народження Пресвятої Діви Марії. Про цю спасенну для світу подію ще на зорі історії людства сповістив сам Творець.

За Божим задумом, саме через Неї прийде Той, хто розчавить голову змія-спокусника, знищить його силу і владу, переможе смерть, звільнить людей від диявольського полону і відчинить їм двері до раю. З роду в рід, із покоління в покоління, через віки й тисячоліття цю Божу обітницю праведні люди передавали богообраному народові, зміцнювали їх віру і надію на її сповнення.

Всевишній кріпив довге очікування Божої Матері символами. Приміром, патріарх Яків мав видіння — дивну драбину, що єднала землю з небом: по ній ангели сходили на землю і піднімалися до Божого престолу. Це вказувало на Святу Богородицю, від Якої народиться Божий Син, котрий з’єднає позділених через гріх людей і Бога. Пророкові Мойсею через видіння неопалимого куща, що горів у вогні і не згорав, відкрилося вічне Дівоцтво Божої Матері — до народження і після народження Божого Сина. На це вказував також сухий жезл Аарона, що за одну ніч зазеленів і зацвів. Пророк ісая каже прямо про народження від Діви Еммануїла (Богочоловіка), а пророк Єзекиїл бачив чудесні ворота, через які пройде тільки Господь, і вони знову зачиняться назавжди.

І ось ці всі пророцтва здійснилися. Це стало можливим тоді, коли поєдналися представники двох особливих родів єврейського народу — царського роду Давида, з якого були всі юдейські царі, і первосвященицького роду Аарона, з якого походили всі старозавітні первосвященики, архієреї та служителі Бога. З першого роду походив Яків, з другого — Анна, які завдяки святому життю сподобилися найбільшої честі — стати батьками Пресвятої Діви. Бо ж не може походити добре від злого, святе — від грішного, чисте — від нечистого, світле — від темного. А через Пресвяту Богородицю мала у світ прийти сама святість, любов, мир, спокій, чистота, рай, добро — Творець і Спаситель світу, Єдинородний Син Божий.

У день народження Матері Ісуса свята Церква співає: «Величаємо Тебе, Пресвята Діво, вшановуємо Твоїх батьків і всехвальне народження Твоє славимо».

Найкращий подарунок подяки, прослави і похвали Матері Божої, крім молитов, пісень та квітів, котрі несемо до храму, є щира любов до наших ближніх — Її та Божих дітей.

Автор: Михайло МЕЛЬНИК, Протоієрей.
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА