друкувати


220 тисяч мешканців Івано-Франківщини 3 роки офіційно не отримували будь-яких доходів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-20 05:30:10

На Прикарпатті особливої гостроти набула проблема легалізації заробітної плати. Про це мовилося на колегії Івано-Франківської облдержадміністрації.

За інформацією начальника ДПА в області Віктора Рахміля, 4,8 тисячі фізичних та юридичних осіб офіційно виплачують працюючим у них заробітну плату, розмір якої значно нижчий законодавчо встановленого мінімального рівня. У першому кварталі цього року подібну зарплату виплачено 30 тисячам мешканців Прикарпаття, у другому кварталі – 27 тисячам. Найбільш критична ситуація, як прозвучало на колегії, у Калуському, Коломийському, Рогатинському, Верховинському районах.

"Сьогодні в області обліковується 220 тисяч мешканців, які впродовж трьох останніх років не отримували будь-яких доходів. Приблизно 16% населення області живе так би мовити з повітря", – наголошував Віктор Рахміль. За його словами, це стосується кожного п'ятого жителя Снятинського, Рожнятівського, Долинського районів.

Основні причини таких фактів, на думку начальника ДПА в області, – поширення практики виплати зарплат у конвертах та неналежне оформлення трудових відносин. Як один із серйозних наслідків – недоотримання надходжень до бюджетів всіх рівнів.

"Вирішення цих проблем, – переконаний Віктор Рахміль, – виходить за рамки компетенції тільки податкової служби і потребує допомоги влади, депутатського корпусу, проведення широкої роз'яснювальної роботи".

"Ганьба, коли на сьогоднішній день у нас є багато керівників підприємств та установ, які основну величину зарплати виплачують в конвертах і ми це спостерігаємо", – так висловився на колегії Михайло Вишиванюк, наголосивши, що Президент на засіданні Ради регіонів також акцентував увагу на необхідності проведення регулярної роботи з легалізації зарплати.

На колегії заслухали керівників районів, які на сьогоднішній день неефективно працюють у цьому напрямку. Якщо стан справ не покращиться, голова облдержадміністрації пообіцяв розглянути доцільність перебування на займаних посадах всіх причетних до цього.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА