друкувати


Найважливіший об’єкт енергобудівництва – нова електропідстанція у селі Пороги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-19 03:45:31

Ґрунтова дорога, стоси будівельних матеріалів, гул вантажівок та шум електроприладів - болгарки, дрилі, бетономішалки… На території майбутньої високовольтної трансформаторної підстанції 35/10 кіловольт «Гута» кипить робота. До завершення 2011 року вона вже буде повноцінно працювати, забезпечуючи надійним електропостачанням мешканців довколишніх сіл Богородчанського району. А сьогодні це найважливіший об’єкт енергетичного будівництва, який за останні десятиліття реалізовує Івано-Франківська обласна електропостачальна компанія.

«Незабаром на цю підстанцію водитимуть гостей на екскурсію як до найцікавішого та найкрасивішого куточка села Пороги, - впевнений заступник технічного директора з капітального будівництва ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Роман Кумгир, - не кажучи вже про нагальну потребу у зведенні такого об’єкту у цьому районі».

- Чим зумовлене будівництво нової електропідстанції у селі Пороги Богородчанського району?

Будівництво нової високовольтної підстанції 35/10 кВ та лінії електропередач 35 кВ стало єдиним виходом для вирішення проблем енергозабезпечення мешканців сіл Луквиця, Богрівка, Міжгір’я, Гута, Яблунька та Пороги Богородчанського району. Адже раніше їх електропостачання здійснювалося від підстанцій 35 кВ «Солотвино» та «Міжгір’я» повітряними лініями 10 кВ великої протяжності (по 25-30 км), які не мали резервного живлення. Для відшукання та ліквідації пошкодження на таких довгих лініях витрачалося багато часу, що викликало невдоволення та справедливі скарги споживачів.

- У чому полягає специфіка будівництва цих енергетичних об’єктів?

Особливість будівельно-монтажних робіт пов’язана з гірською місцевістю та специфікою ґрунтів. Місце, виділене під будівництво підстанції, було дуже заболоченим. Цим були зумовлені труднощі першого етапу – риття котловану та закладення фундаменту споруди. Через заболочену місцевість нам також довелося вносити зміни в проект та переносити трасу проходження електролінії 35 кВ. Ми також намагалися, щоб якомога менше мережі проходили присадибними ділянками. Тож траса проляже лісовими масивами. Це вирішує попередні проблеми, однак виникли труднощі з відведенням та вирубкою лісу. Тільки завдяки Івано-Франківській ОДА їх вдалося вирішити.

Важкою є робота спеціалізованих бригад наших підрядників у гірській місцевості. Це пов’язано з нарізанням доріг для доставки опор на пікети та влаштуванням площадок на схилах для спецтехніки для установки опор. На разі вже зведено і накрито 2-поверхову будівлю підстанції, встановлено два трансформатори по 4 тис. КВА кожен, змонтовано РУ-35 кВ, триває монтаж іншого енергетичного обладнання, зокрема низьковольтної апаратури. Попереду монтаж обладнання РУ-10 кВ, зовнішній благоустрій. Останнім акордом стане встановлення та наладка апаратури релейного захисту та автоматики. Після введення нової підстанції «Гута» в експлуатацію електропостачання цього куточка Богородчанщини буде забезпечуватися з двох незалежних джерел. Одне з них – підстанція 110 кВ «Богородчани», з іншого боку – підстанція 110 кВ «Перегінськ».

- Чи правда, що за останні 10 років ПАТ «Прикарпаттяобленерго» не будувало підстанцій такого рівня?

Насправді з 90-их років минулого століття у нашій області не монтувалися енергетичні об’єкти напругою 35 кіловольт і вище. Будівництво підстанції «Гута» та електролінії 35 кВ до неї – перший масштабний проект за останній час. Усього розмір наших капіталовкладень на поточний рік становить 138,7 мільйонів гривень, 115,5 мільйонів з цієї суми «Прикарпаттяобленерго» спрямовує на будівництво, реконструкцію та модернізацію електромереж та обладнання Івано-Франківської області.

Підстанція «Гута» унікальна не лише обсягами інвестицій та специфікою робіт. Вона монтується за найновішими стандартами, із використанням новітніх технологій та обладнання. Об’єкт буде оснащено засобами сигналізації, телеуправління та телемеханізації. Це означає, що реагувати на аварійні ситуації можна буде дистанційно, без виїзду оперативних бригад на об’єкт. А облаштоване подвір’я милуватиме око працівникам енергокомпанії та гостей краю.

Джерело: ПАТ "Прикарпаттяобленерго"