друкувати


Україна за колючим дротом - погляд УНП на «Золотий вересень»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-19 09:30:15

«Золотий вересень» чи прихід репресій та голодоморів? Активісти обласної організації Української народної партії піддали сумніву твердження пропаганди радянських часів щодо визвольного характеру походу Червоної Армії на землі Східної Галичини у вересні 1939 року.

На їх глибоке переконання, замість визволення від гніту панської Польщі, цей похід приніс ще більший гніт сталінського режиму, який ознаменувався в Україні масовими репресіями проти духовенства, представників інтелігенції та заможних селян, а також насильницькою колективізацією та голодомором 1947 року.

«17 вересня 1939 року, – висловив своє ставлення до подій «Золотого вересня» голова управи обласної структури УНП Дмитро Чуйко, - на нашу землю прийшли більшовицькі окупанти. З самого початку першої окупації Західної України, що тривала 21 місяць, радянський режим усіляко намагався заволодіти «серцями й думками» усього населення. Більшовики оголосили, що прийшли як прапороносці високих гуманістичних принципів, виправдовуючи таким чином спільне із нацистською Німеччиною розчленування Польщі. Найбільш поширеним і водночас страшним різновидом широкомасштабних репресій була депортація. Тисячі уявних «ворогів народу» без усякого попередження, суду чи навіть формального звинувачення арештовували, заганяли у вагони для худоби та вивозили до Сибіру й Казахстану для невільницької праці у страхітливих умовах. Багато депортованих гинули, часом й цілими родинами. На прикінцевому етапі, навесні 1941 року, режим вже депортовував людей без розбору. Пізніше арешти та масові розстріли тих, хто ототожнювався з українським націоналізмом, стали повсякденним явищем».

Відтак, активісти партії влаштували 17 вересня – в день відзначення 72-ї річниці початку «визвольного» походу Червоної Армії на західноукраїнські землі – символічну інсталяцію на Вічевому майдані Івано-Франківська у вигляді кола з колючого кола, в якому аркушами синього та обрізками жовтого поперу виклали синє небо та жовте колосся – символ України та українства, які волею історії опинились у за парканом колючого дроту. До слова: інсталяцію було виконано у накреслених крейдою контурах України.

«Ми зробили цю інсталяцію для того, – говорить заступник голови Івано-Франківської міської організації УНП Ярослав Свелеба, – щоб люди не забували злочини більшовизму. Адже в тюрмах, концтаборах, на засланнях та від страшних голодоморів загинули мільйони наших людей».

Як повідомив керівник прес-служби ІФОО УНП Михайло Савлюк, йдеться про цілу серію громадсько-просвітницьких акцій приурочених різного роду знаковим для українців історичним датам. Першою такою акцію стало театралізоване дійство до 70-ї річниці Акту відновлення Української Держави, що відбулася 30 червня.

Автор: Сергій БІЛИЙ