друкувати


Україна може скоротити закупівлю газу в Росії з 40 млрд куб.м до 7 млрд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-17 03:30:14

За три роки Україна може скоротити закупівлю газу в Росії з 40 млрд куб.м до 7 млрд.

Про це сказав міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко заявив в ефірі програми "Велика політика" на телеканалі "Інтер".

"Ми цього року купуємо у російського "Газпрома" 40 мільярдів кубів газу. Наступного року ми купимо 27. Ми готові купити 33, але ми потім свій газ перепродамо на ринки Європи", - сказав Бойко.

На його думку, російські партнери дуже уважно вивчатимуть цю ситуацію, перш ніж директивно щось радити Україні в цьому випадку.

"Через три роки ми вийдемо на закупівлю 12 мільярдів кубів газу. З них 5 одержуватимемо з Азербайджану і 7 - з Російської Федерації", - запевнив Бойко.

Він наголосив, що така програма скорочення закупівлі газу схвалена президентом України Віктором Януковичем і віддано конкретні доручення уряду.

"Реалізація (програми) почалася з квітня", - зазначив Бойко.

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Микола Азаров написв на своїй сторінці на Facebook, що хоче за 5 років зняти Україну з "газової голки".  Глава Фонду національної енергетичної безпеки РФ Костянтин Симонов казав, що Україна буде оштрафована на велику суму, якщо до 2019 року скоротить імпорт російського газу.

За даними джерела МЗС Росії, Янукович позапланово приїде до Москви 24 вересня для вирішення газового питання.

Джерело: ТСН