друкувати


Прикарпаття: Верхньострутинці не хочуть солепроводу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-16 02:30:14

Близько 60 мешканців села Верхній Струтин, Рожнятівського району, прийшли сьогодні під стіни будівлі Івано-Франківської обласної державної адміністрації, де сьогодні відбувається засідання сесії Івано-Франівської обласної ради, з вимогою припинити роботи з будівництва селепроводу «Верхній Струтин - Калуш» та не допустити промислового видобутку кам’яної солі для потреб ТзОВ «Карпатнафтохім».

Зі слів протестувальників, родовище кам’яної солі в районі їхнього села було відкрито ще у 70-х роках минулого століття і використовувалось як джерело сировини для Долинського солеварного заводу. Фактично, - говорять селяни, - саме село стоїть сьогодні на кам’яній солі.

В наш час на вказане родовище звернуло свою увагу керівництво ТзОВ «Карпатнафтохім» - підприємства, фактичним власник якого є російський нафтово-хімічний концерн «Лукойл». Верхньострутинську сіль там планують використовувати як сировину для виробництва каустичної соди, а натомість, як переконані жителі села, у відпрацьовані кар’єри калуські хіміки закачуватимуть розсоли, які утворюватиме содове виробництво як відходи.

Маючи гіркий досвід міста Калуша та інших катастроф, коли під землю в наслідок вилужування солей провалювались не тільки цілі квартали, а й цілі населені пункти, верхньострутинці всерйоз занепокоєні майбутнім свого села. У своїх побоюваннях вони спираються на висновки науковців з численних науково-дослідних установ Києва та Львова, в тому числі Інституту геології та геохімії горючих копалин НАН України.

Під тиском протестувальників депутати погодились розглянути питання промислового видобутку солі поблизу села Верхній Струтин та будівництва солепроводу на пленарному засіданні сесії облради.

Автор: Сергій БІЛИЙ