друкувати


Безсоння - хвороба сімейна

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-16 12:30:16

Якщо хтось із ваших родичів страждає від безсоння, виходить, у вас ризик розвитку цього ж відхилення підвищений на 37%, установила група вчених під керівництвом доктора Чарльза М.Моріна зі школи психології при Університеті Лаваль (Канада).

Дослідники зробили дані висновки в ході аналізу поведінки 3485 осіб. Учасників дослідження запитували щодо того, наскільки добре сплять вони й їхні найближчі родичі. Далі протягом наступного року респонденти тричі заповнювали анкету, що стосується тих же питань.

Отримані дані показали: 40% учасників мали в родині, принаймні, одну особу, що страждає безсонням. З них у 76% це був один родич, у 21% - двоє, а в 3% респондентів - троє родичів, пише The Tіmes of Іndіa.

Виходило, ризик розвитку безсоння збільшувався в співвідношенні з ростом числа родичів, що мали таку проблему (при одному родичі - на 37%, при двох - на 250%, при трьох - на 314%). Зважаючи на все, тут відіграє роль генетичний фактор, однак учені не знають, чи пов'язаний цей механізм із фізіологічним процесом, що заважає спати, або ж вся справа в схильності до тривожності. Також у родинах може передаватися певне ставлення до безсоння. Експерти радять справлятися із проблемою за допомогою роботи із психологом.

Джерело: Освітній портал