друкувати


"Українці бізнесу традиційно ніколи не мали. Ним тут найбільше займалися євреї"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-15 01:45:19

Україна могла б створити великі підприємства з розробки програмного забезпечення.

Таку думку у журналі "Країна" висловив економіст Богдан Гаврилишин.

"Мали дуже конкретну пропозицію в 1992-1993 роках. Це були двоє представників компанії Apple. Вони швидко зрозуміли, що в Україні є багато людей із чудовою математичною освітою. Проаналізували все у штаб-квартирі, склали план і вийшли на мене. Я був у контакті з Інститутом кібернетики ще з 1971-го. В Apple сказали: ми привозимо потрібні комп'ютери, найсучасніші, та організуємо курси. Після чого процес можна буде запустити", - розповів він.

Гаврилишин зауважив, що все це зійшло нанівець.

"По-перше, через те, що в нас тоді дуже мало хто знав англійську мову. А по-друге, люди зовсім не мали бізнесового мислення. Хотіли якийсь план, рознарядку згори щодо того, хто що робить", - підкреслив економіст.

"Українці бізнесу традиційно ніколи не мали. Ним тут найбільше займалися євреї – і в цьому, звісно, не вина їхня, а мудрість. Уміють це добре робити. Українці ж – або хлібороби, або інтелігенція. Учитель, юрист, священик. А вирішувати – це не наше. Хоча це не генетична, а лише культурна особливість", - наголосив він.

Які ділянки промисловості втратила Україна після розпаду СРСР Богдан Гаврилишин розповість у новому номері журналу "Країна" № 35 (88) за 16 вересня 2011 року.

Джерело: Gazeta.ua