друкувати


Україна зможе купувати туркменський газ за 270 доларів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-14 10:45:40

Президент України Віктор Янукович під час дводенного офіційного візиту до Туркменістану домовився з президентом Гурбангули Бердимухамедовом поглибити торгово-економічну співпрацю.

— Візит свідчить, що між пострадянськими країнами встановлюються нормальні відносини, — каже директор Інституту національної стратегії України Олеся Яхно, 33 роки. — Такі структури, як Співдружність незалежних держава чи Єдиний економічний простір, поки що неефективні. Пострадянський простір існує у системі двосторонніх відносин. Навіть Росія вдається до такого формату. 20 років після розпаду СРСР пішло на встановлення базових інституцій нових держав, форм правління, політичних систем, двосторонніх відносин із найближчими сусідами, повідомляє Gazeta.ua

Віктора Януковича в Туркменістані найбільше цікавило питання газу. Це було предметом офіційних і неофіційних перемовин. Попри те, що Туркменістан готовий продавати Україні газ по 200 доларів за тисячу кубометрів, постає проблема доставки. Бо, окрім російських газопроводів, інших шляхів нема. Росія уклала контракти на постачання середньоазійського газу до 2025 року. "Газпром" не зацікавлений у тому, щоб надавати свої труби для "чужого" палива. Друга проблема — в азійських лідерів є схильність до надмірних обіцянок. Насправді продавати газ усім підряд ці країни не можуть.

Щодо всіх інших угод, то треба зачекати й побачити, як вони втілюватимуться. У тих галузях, де немає інтересів великих гравців, насамперед, Росії, співпраця може успішно розвиватися. Українські підприємства можуть реалізовувати кілька  інвестиційних проектів у Туркменістані. Наприклад, модернізувати енергоблоки на електростанціях, будувати ділянки транстуркменського газопроводу, постачати труби для міжнародного газотранспортного трубопроводу Туркменістан–Афганістан–Пакистан–Індія, розробляти родовища газу на шельфі Каспійського моря.

Проблема транспортування газу вирішиться за побудови до 2015 року транскаспійського газопроводу через Азербайджан до Європи. У ньому зацікавлені й країни Євросоюзу, що шукають альтернативу російському монополісту. Адже три газові війни з Україною підірвали репутацію "Газпрому". Якщо на початку зими виникне нова газова війна, реалізація цього проекту прискориться. І тоді можемо бути упевненими, що з 2015 року Україна отримуватиме туркменський газ за 270 доларів з урахуванням транспортних витрат.