друкувати


Кинули тінь не лише на сільгоспвиробників…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-13 05:30:19

Доволі критичну реакцію викликала публікація «Присвоїли бюджетні кошти» в «Галичині» за 3 вересня серед читачів газети певної категорії. Нагадаємо, що в тій кореспонденції, підготовленій за матеріалами інтернет-сайту управління МВС в області, йшлося дослівно про те, що «за наслідками перевірки, яку провели працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю, порушено кримінальну справу за фактом заволодіння службовими особами фермерського господарства значною сумою коштів з Державного бюджету шляхом створення ними фіктивного підприємства».

— Однак ця стаття, видрукувана під рубрикою «кримінал», викликає більше запитань, ніж дає відповідей, — зауважує зокрема член ради громадської організації «Асоціація фермерів області» Зіновій ДАШАВЕЦЬ. — Почнімо хоч би з того, що в публікації не наведено ні назви фермерського господарства (ФГ), ні району, в якому воно зареєстровано. І це само собою виглядає незугарно. Бо якщо вже, як написано, порушено карну справу, то навіщо втаювати від громадськості краю, проти кого саме її відкрито?

Звісно, ми з’ясували, про кого мова. Йдеться про ФГ «Янкевич» з Рогатинщини. Бо лише це сільгосппідприємство одержало восени 2009 року з державної скарбниці, як мовиться в статті, 200 тисяч гривень відшкодування за куплений трактор марки «Сase» вартістю понад 1,2 млн грн. Але я зі всією відповідальністю стверджую: подавши до Івано-Франківського відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств усі необхідні документи, «Янкевич» отримав часткову компенсацію за придбану техніку цілковито згідно з чинним законодавством. Це можна легко перевірити й не важко переконатися в тому, якщо зазирнути до відповідної документації, яку зберігають у згадуваному відділенні.

Мало того, заявляю, що названа «викривальна» кореспонденція є надуманою, вона побудована на безпідставних припущеннях і, отже, спрямована на дискредитацію фермерського руху. Посудіть самі. Як можна писати, що «фермер» навіть і не думав купувати сільськогосподарську техніку», коли насправді згідно з платіжними дорученнями №1 від 3.09.2009 р. і №2 від 29.09.2009 р. ФГ переказало кошти ТОВ «Новофарм» на Дніпропетровщині за трактор, який і одержало згідно з актом приймання-передачі і який 2 жовтня того ж року зареєстрували–взяли на облік у відповідному порядку в районній інспекції держтехнагляду?!

Власне, принцип дії державної програми підтримки сільських товаровиробників на придбання ними сільгосптехніки і побудовано так, що спершу потрібно купити трактор чи комбайн, а вже затим можна й претендувати на 30-відсоткову (та не більшу за 200 тис. грн) компенсацію їхньої вартості, тобто на безповоротну фінансову допомогу з Держбюджету. інакше й не може бути.

У публікації також стверджується, що в ФГ нібито не здійснювали жодної господарської діяльності, «не маючи ні найманих працівників, ні земельних площ на правах власності чи користування». Але це теж не відповідає дійсності. «Янкевич», як і решта 90 відсотків фермерських господарств області, — це ФГ сімейного типу. Воно обробляє свої гектари, як мовиться, власними силами. і працює на землі майже два роки. Приміром, згідно з відповідною статистичною звітністю, торік тут зібрали на 38-гектарній площі 583 ц зерна, цього року на 81 га — 243 т, а ще мають зібрати гречку з 25 га. Як тоді можна ставити у вину ФГ відсутність найманої сили, якщо фермер та його родина наразі справляються й самі? і як можна стверджувати, що підприємство фіктивне? Це абсолютно голослівна заява, фікція, і нічого більше.

Вважаємо, що в управлінні МВС в області мали б провести службове розслідування щодо авторів публікації і не допускати надалі оприлюднення таких «інформацій», які не мають під собою ні законодавчих, ні нормативно-правових підстав.Такі ж думки висловив і заступник голови обласної ради сільгосптоваровиробників Василь ДОВБНЯ. «Публікація «Присвоїли бюджетні кошти» не лише зачіпає інтереси сільськогосподарських товаровиробників області, — додав він, — а й безпідставно кидає тінь на роботу органів місцевого самоврядування в регіоні, зокрема на селищну раду Букачівців, на території якої працює ФГ «Янкевич», на Рогатинську райдержадміністраціюѕ А також на службу державного реєстратора суб’єктів підприємницької діяльності при РДА, яка буцімто, як виглядає зі статті, «фіктивно» зареєструвала фермерське господарство.

На жаль, факти такої безапеляційної упередженості стосовно роботи сільгосптоваровиробників з боку контрольних і правоохоронних служб області не поодинокі. Наприклад, уже кілька років триває судова тяганина навколо ФГ «Галицька мрія» з Косівського району. Незаслужений клопіт з надуманими звинуваченнями мали й інші наші господарі. Якби справді був кримінал, то ми б не висловлювали претензій. А так, вельми вражає несправедливий підхід до платників податків з боку служб, які, власне, й функціонують на кошти, що їх сплачують до бюджетів різних рівнів суб’єкти господарювання».

Тим часом досудове слідство у кримінальній справі щодо ФГ «Янкевич» розпочали у міському відділі міліції івано-Франківська. Це, до речі, теж викликає непорозуміння. Який стосунок до фермера, котрий працює в сільській місцевості, можуть мати правоохоронці міста? Чому тією справою не займаються, скажімо, в Рогатинському райвідділі чи в обласному УМВС?

Від редакції. З приводу порушеної в цій публікації теми ми звернулись за коментарем до СЗГ УМВС в області, який і поширив інформацію, котра спричинила неоднозначну реакцію. Відтак ми отримали їх коментар.

«Прес-служба УМВС України в Івано-Франківській області не має наміру вступати в полеміку на сторінках газети з приводу цієї історії. Наголошуємо на тому, що у ЗМІ було поширено інформацію про відкриття кримінальної справи за фактом виявлення порушень законодавства при реєстрації фермерського господарства у 2009 році.

У процесі дослідчої перевірки було встановлено, що на момент придбання трактора з допомогою безповоротного кредиту з Держбюджету саме це фермерське господарство не здійснювало господарської діяльності. В чиїх інтересах відбувалася реєстрація фермерського господарства, операції з перерахунку коштів з розрахункового рахунку одного ФГ на розрахунковий рахунок іншого ФГ, яке працює понад три роки, а також інші нюанси цієї історії — все це міститься у матеріалах кримінальної справи і є предметом досудового слідства. Що ж до того, чому кримінальну справу порушено в Івано-Франківському міському відділі міліції, то повідомляємо, що саме в обласному центрі розташоване відділення Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, у якому оформлялися документи для отримання новоствореним фермерським господарством компенсації від держави за придбану техніку».

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА