друкувати


"Вітамін сонця": Які ж продукти містять найбільше вітаміну D?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-13 05:10:46

Нинішній дефіцит вітамінів в організмі дорослих і дітей, як мовиться, вилазить українцям боком. Про круглий стіл на цю тему, проведений в Луцьку для журналістів восьми областей в рамках відповідної загальноукраїнської освітньої програми, «Галичина» вже інформувала читачів 11 серпня.

Багатьох зацікавила та публікація під заголовком «Вітамін сонця» — оберіг від мороку недуги», а саме так називають вітамін D. Його значення для людини, для нормального перебігу процесів життєдіяльності важко переоцінити. Тож читачі просять ширше розповісти на сторінках газети, які негативні наслідки для нашого здоров’я може мати брак цього вітаміну і, звичайно ж, про те, як не допустити їх.

Дефіцит, який загрожує катастрофою

Зрештою, ідеться про глобальну, а не лише українську проблему. Навіть у благополучних країнах Західної Європи 50-80% дітей та 35-60% дорослих, у Канаді та США — відповідно 75-97% та 25-75% отримують «вітаміну сонця» менше норми. А що вже казати про жителів України, з яких лише 8%, як свідчать результати соціологічного опитування, вважають себе здоровими.

Тут простежується причинно-наслідковий ланцюжок, до якого привернув увагу представників ЗМі гість круглого столу — доктор медичних наук, професор, ректор Луцького біотехнологічного інституту Григорій Стеценко. Стан здоров’я людини, виявляється, лише на 10% визначає медицина, себто лікарі та ліки, на 20% — спадкові чинники, ще на 20% — умови зовнішнього середовища, в яких ми перебуваємо, а на цілих 50% — індивідуальний спосіб життя кожного з нас, найважливіша складова якого — харчування. Їжа в організмі перетворюється на необхідну нам енергію та на його внутрішні структури. А правильне, раціональне харчування передбачає, що з їжею тваринного і рослинного походження мають надходити в організм не тільки поживні речовини (білки, жири, вуглеводи) та вода, а й такі біологічно активні речовини, як вітаміни. Не випадково ж сама їх назва походить від двох понять: vita — життя, amin — білок.

Відомо близько 30 видів вітамінів — органічних сполук різної хімічної природи. Чому вчені-медики сьогодні так занепокоєні недостатнім забезпеченням населення України цими мікрокомпонентами їжі?

— Бо вони є нічим не замінними її елементами, — каже доктор медичних наук, завідувач лабораторії гігієни харчування інституту гігієни та екологічної медицини ім. О.Марзєєва (м.Київ) Марія Гулич. — Ліки потрібні хворому для того, щоб одужати, а вітаміни потрібні людині для того, щоб не захворіти. Експерти ВООЗ нині неспроста б’ють на сполох: дефіцит вітамінів і мінеральних речовин у харчуванні землян може стати катастрофою ХХI століття. Така ситуація склалася тому, що бракує вітамінів у самих харчах, які споживає населення, зокрема й основна маса наших співвітчизників. Адже це переважно вироблені промисловим способом так звані сурогатні продукти, які позбавлені вітамінів та мінеральних речовин. Умови ж сучасного життя, нерідко стресові, вимагають, щоб організм отримував не просто повну норму вітаміну D та інших мікрокомпонентів їжі, а навіть і додаткові їх кількості. Це ще більш важливо для тих, хто переніс захворювання інфекційні, простудні з високою температурою.

За гострої нестачі вітаміну D наш організм припиняє поглинати й засвоювати кальцій — ключовий елемент кісткової тканини, котрий слугує будівельним матеріалом також для кровотворення. і навпаки, якщо в організмі достатньо вітаміну D у поєднанні з кальцієм, то більш імовірно, що падіння не закінчиться для людини переломом або тріщинами кісток. Навіть невеликий дефіцит «вітаміну сонця» провокує проблеми із зубами, насамперед карієс.

Жінкам цього вітаміну потрібно більше, ніж чоловікам. Адже слабка стать і більше втрачає кальцію, виношуючи дітей та годуючи їх груддю. При нестачі вітаміну D і кальцію в жінок з роками розвивається остеопороз — дуже небезпечне захворювання, при якому кістки стають тонкими й ламкими.

«Вітамін сонця» потрібен для нормального згортання крові. Якщо ви порізались і довго не можете зупинити кров, то цілком можливо, що проблема в нестачі цього вітаміну. Низький його рівень призводить до зниження показника гемоглобіну в організмі, а це прямий шлях до анемії.

Ті ж, у кого нормальний рівень вітаміну D, рідше страждають і на артрит. Адже достатнє надходження його в організм — запорука здорових не лише кісток, а й суглобів. Про здорову шкіру теж турбується «вітамін сонця», запобігаючи таким неприємностям, як її сухість, лущення, подразнення тощо. Він посилює захист шкіри від різноманітних дерматологічних захворювань, наприклад, псоріазу.

Вітамін D сприяє утриманню нормального показника тиску крові і тим самим захищає від недуг серце. Відомо, що серед людей, котрі не страждають на дефіцит цього вітаміну, медики фіксують серцеві захворювання вдвоє рідше. Він допомагає боротися з грипом, активізуючи імунітет у дорослого чи дитини.

Молодому поколінню вітамін D особливо потрібен — для здоров’я кісток, м‘язів і нервової системи. За його нестачі у дітей порушується фосфорно-кальцієвий обмін і починає розвиватися рахіт. Невипадково ж цей вітамін називають антирахітичним.

Закордонні реалії — вітамінізовані харчі

Які ж продукти містять найбільше вітаміну D? Це передусім риб’ячий жир, усі види жирної риби, в тому числі оселедець. Джерелом отримання вітаміну D може слугувати і жовток курячого яйця.

Нині в розвинених країнах уже реалізують програми збагачення цим мікрокомпонентом харчових продуктів — передусім вершкового масла, маргарину, твердих сирів (використовують здатність вітаміну D розчинятися в жирі). Скажімо, це стало пріоритетом прийнятої у Франції національної програми здорового харчування. Тож і в Україні вже час на державному рівні розробити і здійснювати аналогічні заходи, котрі принесли б користь усьому населенню, а особливо групам найбільшого ризику щодо нестачі «вітаміну сонця» — немовлятам, дітям до трьох років, вагітним жінкам, літнім людям, які рідко бувають на сонці.

— Ми поділяємо ідею фахівців від медицини про необхідність вітамінізувати харчування населення, — сказала під час круглого столу директор із зовнішніх зв’язків ПАТ «Бель Шостка Україна» Наталя Фесюн. — Виробляємо із спеціально відібраного молока високоякісні тверді та плавлені сири. Ті, хто споживає їх, гарантовано поповнюють свій організм кальцієм та фосфором, і цьому сприяє вітамін D.

Сир є джерелом і таких вітамінів, як A, B2, B12. Чим твердіший він, тим більше містить кальцію. Отож цей концентрований молочний продукт може і повинен «працювати» на здоров’я українців. Н. Фесюн радить споживати сир із зеленню, яка нейтралізує в ньому холестерин.

Ще один шанс — «бабине літо»...

Вітамін D специфічний тим, що, на відміну від переважної більшості інших, не лише надходить в організм з їжею, а й може синтезуватися в ньому — під дією сонячних променів. А отже, слід більше бувати на сонці і дорослим, і, особливо, дітям. Бо ж нинішні школярі чомусь так мало граються у дворах будинків, а своє дозвілля проводять здебільшого біля телевізорів і комп’ютерів.

Марія Гулич каже:

— Щоб синтезувався вітамін D, досить перебувати на сонці, причому не під прямим його промінням, від 20 до 30 хвилин, але щоби при цьому обов’язково були відкритими частини вашого тіла. На продукування шкірою «вітаміну сонця» можна розраховувати лише за наявності природної жирової плівки на ній, використання ж крему для засмаги зашкодить цьому. Якщо шкіра сильно засмагла, чорна, то вона вже не синтезує вітаміну D.

Вчені-медики наголошують і на тому, що зумовлені дефіцитом «вітаміну сонця» порушення кальцієвого обміну в організмі можуть призвести не лише до рахіту в дітей і до остеопорозу в людей старшого віку, а й позначитися на фізичному та психологічному стані людини: у неї можуть появитися пітливість, втомлюваність, підвищена дратівливість.

Отож сповна використовуймо ці дні «бабиного літа» для перебування на свіжому повітрі, на сонці, промені якого синтезують в нашому організмі додаткові кількості вітаміну D. А надалі, в холодний період року, вживаймо більше продуктів, що містять «вітамін сонця». Збагаченню ним організму в такий спосіб лікарі надають перевагу порівняно з прийомом вітамінних препаратів. Якщо, звичайно, не йдеться про випадки, коли людина має вже високий ступінь гіповітамінозу, з вираженими його клінічними проявами.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА