друкувати


Івано-Франківськ може залишитись без опалення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-13 09:30:29

Те, що наше місто, Івано-Франківськ, є особливим – знає безумовно кожен мешканець міста. Але щоб настільки – напевно мало хто здогадується. Виявляється, що Закон України «Про деякі питання заборгованості за спожитий природний газ та електричну енергію» №3319-VI від 12.05.2011 р. та Постанова Кабінету Міністрів України №503 від 2011 року на Івано-Франківськ не поширюються. Цими документами передбачено механізм списання заборгованості підприємств теплоенергетики за спожитий газ на 01.01.2010 року та штрафні санкції, нараховані за несплату цієї заборгованості на 01.01.2011 року.

Як заявив міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, залік не проведений і борги не списані, зокрема, не виконані два відповідні протоколи про списання заборгованості по покриттю різниці в тарифах на суму 17 млн грн та 4,6 млн грн.

«З часу останнього затвердження тарифів ціна на газ зросла більше, ніж на 50%, зокрема, для юридичних осіб. Так ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», як юридична особа, отримує газ по 4042 грн за тисячу кубічних метрів. Крім того, різниця в тарифі, яка є однією з основних складових цього боргу продовжувала виникати і в 2011 році. По місту Івано-Франківську це близько 29 мільйонів гривень», – наголосив Віктор Анушкевичус.

За словами міського голови, ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» має значну дебіторську заборгованість. Загальна дебіторська заборгованість всіх споживачів перед ТКЕ складає більше 46 млн грн і з них – більше 26 млн – це борг населення. Окрім того, існує заборгованість БУ КЄЧ району Міноборони у сумі 3,1 млн грн, яку також ніхто не планує списувати. Якби, всі ці пропозиції міста були враховані і проведені відповідні взаємозаліки, то у міста борг перед НАК «Нафтогаз» складав би 13,8 млн грн. При цьому заборгована сума населення міста, якою займається Державна Виконавча Служба за рішеннями судів складає 8 млн грн.

Зараз для населення міста пропонується тариф за теплоенергію 390 грн за гігакалорію, а існуючий тариф складає 281 грн за гігакалорію. Тобто необхідно буде підняти тариф на 60%.

«Мої пропозиції, як міського голови Івано-Франківська, такі, – зазначив мер, – необхідно реструктуризувати залишок боргу і, все-таки, прийняти постанову №503. В інакшому випадку початок опалювального сезону в Івано-Франківську може суттєво затриматись. Контрольний термін погашення заборгованості перед НАК «Нафтогаз-Україна» – 1 жовтня. Останній термін – 15 жовтня».

Віктор Анушкевичус повідомив і про винесення проблемного питання про опалювання в Івано-Франківську на обговорення на сесії міської ради, куди також буде запрошено і голову ОДА Михайла Вишиванюка.

Автор: Вікторія БІЛА