друкувати


В.Литвин: Кожен українець має обов’язково голосувати на виборах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-10 11:45:56

Голова Верховної ради Володимир Литвин виступає за обов'язковість голосування на виборах кожної людини, яка має право обирати і бути обраною.

За його словами, потрібно визнати, що "немає досконалої виборчої системи і кожна з них має свої позитиви і негативи".

"Це добре видно на прикладі України, де вже перепробували всі виборчі системи - мажоритарну, змішану і пропорційну", - зазначив Литвин.

На його думку, "закон про вибори - це концентрований вираз політики, позицій тих політичних сил і тих політиків, які можуть вплинути на прийняття цього закону і на його ключові положення".

Серед іншого Литвин зазначив, що закон про вибори має бути таким, щоб надавати людям право відкликати депутата в разі, якщо він не виправдав надій, які на нього покладались.

"Суспільство повинно зрозуміти, що запорукою розвитку країни є такі неодмінні передумови, як прозора, відповідальна підконтрольна людям влада, а також - відповідальний виборець, який усвідомлює, що влада така, яким чином він ставиться до обрання цієї влади", - заявив Литвин.

Він заявив, що сьогодні, коли від волевиявлення людей залежить, що відбувається в Україні, треба, щоб кожен, хто має право обирати і бути обраним, скористався цим правом.

"На нинішньому етапі я поставив би питання про обов'язковість людини, яка має право голосу, брати участь у виборах, висловлювати свою позицію, щоб потім не було нарікань, звинувачень, що щось не так відбувається в країні, що влада є неадекватною", - заявив Литвин.

При цьому він зазначив, що в ряді країн участь у виборах є обов'язковою для всіх громадян.

Він вважає, що треба домогтися, аби кожна людина свідомо робила свій вибір і несла за нього відповідальність.

"Саме ці принципові підходи необхідно обговорити перш за все, а потім, якщо буде знайдено порозуміння щодо них, можна буде говорити про систему (виборів)", - заявив Литвин.

Нагадаємо, Міністерство юстиції 23 червня надіслало на експертизу до міжнародних організацій новий закон про вибори народних депутатів.

Цей законопроект передбачає, зокрема, підвищення прохідного бар'єру для партій до 5% з нинішніх 3%, а також обрання депутатів за змішаною системою.

Джерело: ТСН