друкувати


Енергетики готуються до зимових випробувань

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-10 12:30:12

Осінь у календарі нагадує про наближення зими, що для енергетиків означає значне зростання споживання електроенергії. Щоб енергетичне обладнання могло витримати сезонне максимальне навантаження в електромережах, кожне енергопостачальне підприємство мусить дбати завчасу.

Так у ПАТ «Прикарпаттяобленерго» відповідні заходи розроблялися ще навесні. На основі виданого наказу про підготовку до роботи підприємства в осінньо-зимовий період усі філії товариства (РЕМ) видали відповідні розпорядчі документи на місцях.

Забезпечення суспільного виробництва та населення області надійним постачанням електроенергії та недопущення аварій в електромережі протягом осінньо-зимового максимуму навантаження 2011/2012 років в компанії визначено пріоритетним та особливо важливим завданням. У рамках підготовки до зими відбувається заміна силових трансформаторів, вимикачів, пристроїв релейного захисту та автоматики, спуск вологи з баків масляних вимикачів, ремонт та заміна елементів обігріву обладнання тощо.

«Головне завдання, яке стоїть перед енергокомпанією в осінньо-зимовий період, - пояснює начальник виробничо-технічної служби ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Сергій Фелик, - уникати аварійних знеструмлень, зумовлених різким ростом навантаження на електромережі через більше використання споживачами освітлювальних та опалювальних приладів. Тому уся наша діяльність у теплу пору року спрямована на недопущення таких збоїв у системі. Для цього виробничі бригади РЕМ встановлюють розвантажувальні комплектні трансформаторні підстанції, замінюють перевантажені трансформатори, замінюють провід на електролініях на провід з більшим перерізом. Так уже встановлено 12 ТП-10/0,4 кВ, замінено близько 40 трансформаторів 6-10/0,4 кВ, більше 120 км проводу на ПЛ-10-04 кВ. Ці та інші роботи ще тривають, часто навіть з перевиконанням графіків».

Також у компанії перевіряється сформований аварійний запас електроустаткування, будівельних конструкцій та матеріалів для електричних мереж 0,4-110 кВ, аналізується готовність до роботи в умовах зими транспортних засобів, у тому числі, пересувних лабораторій, будівель та споруд, опалювальних приладів тощо.

Особливу увагу енергетики мусять приділити попередженню розкрадання енергетичного майна діючих електроустановок. Оскільки саме взимку вихід з ладу окремих елементів обладнання, наприклад, на підстанції, може призвести до тривалих і масових знеструмлень. Тож фахівці ПАТ «Прикарпаттяобленерго» беруть участь в проведенні територіальними підрозділами УМВС профілактичних заходів, спрямованих на попередження крадіжок і пошкоджень енергетичного майна. У разі необхідності, вони інформують районні та обласну державні адміністрації щодо умов та обставин, які негативно впливають на ефективну боротьбу із вказаними злочинами.

Джерело: ПАТ "Прикарпаттяобленерго"