друкувати


Біометричні паспорти можуть запровадити з 1 жовтня

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-08 02:36:19

Біометричні паспорти можуть запровадити з 1 жовтня. Завдяки цим документам в України з'явиться шанс отримати безвізовий статус із Європейським Союзом наступного року.

Про це на прес-конференції в інформагентстві "Наш продукт" сказав голова підкомітету з питань планування бюджетних програм і контролю за використанням бюджетних коштів в охороні здоров'я Валерій Коновалюк.

— На відкритті сесії Верховної Ради у вівторок президент Віктор Янукович заявив, що без належної парламентської підтримки досягти успіху в євроінтеграційному процесі неможливо. Тому головними завданнями на найближчий час є адаптація вітчизняного законодавства до вимог Євросоюзу, — говорить Валерій Ілліч.

Ідеться насамперед про виконання Національного плану щодо лібералізації Євросоюзом візового режиму з Україною. Перший пункт цього документа передбачає запровадження біометричних паспортів, які міститимуть відбитки пальців особи або інші біометричні дані. Валерій Коновалюк додає, що не всім чиновникам вигідна євроінтеграція. Заради наживи дехто з них чинить опір появі біометричних паспортів.

Із групою депутатів з усіх фракції Коновалюк вніс на розгляд парламенту законопроект "Про документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України". Його прийняли у першому читанні. Це правова основа запровадження біометричних документів. Закон не передбачає жодних бюджетних витрат на обладнання для їх виготовлення.

— Утім Міністерство юстиції також внесло свій закон про документи, — зауважує Коновалюк. — Він не тільки не відповідає вимогам Євросоюзу, а й передбачає виділення із бюджету 1,5 мільярда гривень. Звісно, половину цих коштів украдуть. Тому за них точиться боротьба, а нашому сучасному законопроектові чинять колосальний опір.

Комісії Євросоюзу оцінювали технологічні можливості України виготовляти паспорти із чипами, нагадує Валерій Ілліч. Вони дивуються, чому наша держава досі не використовує їх. Адже біометричний паспорт — основний фактор запровадження безвізового режиму.

— Чиновники з допомогою помічників отримують візу до Євросоюзу за годину. А решті українців доводиться стояти у чергах, платити за перепустку за кордон подекуди 600 гривень. Біометричні документи коштуватимуть значно дешевше — близько 300 гривень. Вони знімуть проблему черг.

— Декому не дає спокою думка про те, що на паспортах можна заробити. Корумповані структури навіть втягують у цю брудну гру вірян. Але вся релігійна риторика зайва. Бо ми внесли у закон поправку, яка дозволятиме людині відмовитися від біометричних документів через релігійні переконання. Держава Ізраїль, яка живе за духовними канонами, розпочала повномасштабне запровадження біометричних паспортів. Такі ж документи є практично у всіх країнах Євросоюзу. Естонії та Литві це дало змогу досягти безвізового режиму зі Сполученими Штатами.

Автор: Ірина РИБАКОВА
Джерело: "Газета.ua"