друкувати


В Україні старшокласники і студенти все частіше хочуть поєднувати навчання з працею

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-07 04:45:00

"В Україні спостерігається тенденція до зростання кількості хлопців і дівчат, які намагаються реалізувати своє бажання працювати і отримувати гідну зарплату. Це є природним прагненням для кожної юної людини, яка мріє про незалежність і самостійність у житті", - сказала начальник управління організації надання соціальних послуг Державного центру зайнятості Олена Сташенко.

За її словами, для задоволення потреб молодих шукачів легального заробітку служба зайнятості разом із місцевими органами влади, центрами соціальної служби для сім'ї, дітей і молоді і службами у справах неповнолітніх організовують оплачувані громадські роботи для учнівської молоді у вільний від навчання час. "У першу чергу перевага в такому працевлаштуванні надається сиротам і дітям з неповних або малозабезпечених сімей", - уточнили в центрі зайнятості.

Механізм допомоги в зайнятості досить прозорий. Місцеві органи влади приймають рішення відносно організації громадських робіт для учнів і студентів і створюють спеціальні фонди для оплати їх праці. Зазвичай молодь виконує роботи по благоустрою і озелененню територій населених пунктів, працює на підприємствах, у закладах охорони здоров'я.

"Щороку більше тисячі молодих людей України має можливість брати участь в оплачуваних громадських роботах і отримати заробіток", - констатувала Олена Сташенко.

При цьому Сташенко послалася на конкретні приклади. "Зокрема, в Одеській області щороку спеціальним рішенням Ільїчевської міської ради передбачається виділення коштів із міського бюджету на організацію громадських робіт для учнівської молоді у вільний від навчання час. У нинішньому році на такі цілі передбачалося 120 тис. грн", - уточнила начальник управління організації надання соціальних послуг Державного центру зайнятості.

У Харківській області з місцевих бюджетів на оплату таких робіт було виділено 978 тис. грн. За станом на середину серпня цього року тут працювали 633 особи, у тому числі 112 дітей-сиріт.

На Херсонщині в розпал літнього відпочинку на сезонні роботи залучають не лише місцевих студентів, але і молодь з різних ВНЗ країни. Заради цього при обласному центрі зайнятості створили спеціальний інформаційний банк тимчасових робочих місць. Зокрема, за станом на 15 серпня на тимчасових роботах з обслуговування відпочивальників в рекреаційних зонах області працювало понад 250 студентів.

Джерело: Освітній портал