друкувати


Вступна кампанія 2011-го поставила абітурієнтів у нерівні умови

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-07 12:45:44

Вступна кампанія-2011 повністю дезавуювала конституційний принцип рівного доступу до вищої освіти. Псевдореформи, розпочаті в 2010 році, поставили нинішніх українських абітурієнтів в абсолютно нерівні умови. Таку думку висловив професор, директор Центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

Як зазначив І.Лікарчук, відбулося протиставлення тих, хто проходив зовнішнє оцінювання, і тих, хто його не проходив. Останніх виявилося майже 32% - кожен третій абітурієнт. Таким чином, одні пройшли досить складну і відповідальну процедуру зовнішнього тестування, а інші відбулися "легким переляком", здаючи вступні іспити.

Друге протиставлення стосувалося тих, у кого була можливість (фінансова, територіальна, комунікаційна) навчатися на підготовчих курсах при вищих навчальних закладах і отримати за це 20 додаткових бонусних балів, і тих, хто зазначених вище можливостей не мав. Такі можливості, особливо фінансові, як підкреслив експерт, могла продемонструвати не кожна українська сім'я.

Третє протиставлення відбулося між випускниками загальноосвітніх шкіл, які зуміли отримати золоті або срібні медалі, і тими, хто блискучі металеві кружечки схопити не зміг. Для перших цей факт мав особливе значення, адже, незважаючи на рівень знань медаліста, наявність медалі також дало можливість отримати певні пільги під час вступу. Тому, напевно, не даремно кількість медалістів в 2011 році, порівняно з 2009р., збільшилася майже на 3% в цілому по країні (в Чернівецькій області такий приріст становив 8,2%, у Тернопільській - 4,3%, а в Севастополі медаль отримав кожен дев'ятий випускник).

Як зазначив І. Лікарчук, ще одна особливість цьогорічної вступної кампанії - її організатори продемонстрували, що вони можуть безкарно ігнорувати вимоги Президента України, який у своєму Посланні до Верховної Ради України (березень 2011 року) зажадав "визначити результати стандартизованого тестування єдиним критерієм прийому на навчання до ВНЗ".

На переконання експерта, замість цього вступна кампанія стала своєрідним "вінегретом", в якому були змішані абсолютно несумісні компоненти: результати тестування і вступних іспитів, безграмотно обчислюють "середній бал атестата" та результати творчих іспитів, пільги для соціально незахищених категорій людей і бонусні бали для тих, хто "вчився" на підготовчих курсах, "електронний вступ" і особливі умови для переможців олімпіад, Малої академії наук і багато іншого.

Джерело: Освітній портал