друкувати


Профтехучилища хочуть передати у підпорядкування місцевої влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-07 12:30:13

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України розробило проект закону про передачу майнових прав на об'єкти профтехучилищ у підпорядкування місцевої влади. Про це в ході відеоконференції повідомив міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

За його словами, зараз є протиріччя в тому, що роботу ПТУ фінансує місцева влада, а майнові права і право призначати керівників ПТУ має міністерство освіти.

Як відзначив Д.Табачник, законопроект розглядається у Верховній Раді. У депутатів є побоювання, що коли майнові права перейдуть до місцевої влади, то у них виникне спокуса об'єднувати декілька ПТУ в одне, а приміщення, що звільнилися, використовувати для інших потреб. Можливо, до проекту буде внесена норма, яка заборонить перепрофілювання майнових комплексів ПТУ.

За словами Д.Табачника, перспективним напрямом розвитку ПТУ буде включення їх в освітні центри. В Україні вже зареєстровано близько 1,2 тис. освітніх центрів. Вони всі різні, але переважно йдеться про включення ПТУ до комплексів з ВНЗ або школою.

Підключаються до проблеми ПТУ і виробники. Наприклад, виробники хімічної промисловості дають замовлення на підготовку профільних фахівців для своїх підприємств і надають оплачувану виробничу практику.

"Готуємо подібні угоди з Українським об'єднанням машинобудівників, готується угода і зі зв'язківцями", - відзначив Д.Табачник.

За його словами, ще розробляються стандарти навчання в ПТУ з деяких професій. Вони об'єднують навчання по 4-5 професіям, і це вже інший рівень підготовки.

Джерело: Освітній портал