друкувати


На городі — рак картоплі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-06 03:30:13

На плантації «другого хліба» в Івано-Франківській області чигає нове лихо. У Верховинському, Долинському, Коломийському, Косівському, Надвірнянському, Рожнятівському, Калуському, Галицькому районах виявлено вогнища зараження картоплі раком.

Характерною ознакою цього захворювання є утворення наростів на бульбах, рідше — на стеблах, листках і навіть квітках. За зовнішнім виглядом вони нагадують цвітну капусту. Їх розмір може бути різний — від маленьких горошин до більших від самої бульби утворень. Нарости, що утворюються під землею, — білого кольору, на надземних частинах — зеленого. До закінчення вегетації вони темніють і загнивають. Злоякісні утворення можуть розвиватися на бульбах і в сховищах.

Правда, у природних умовах хвороба поширюється дуже повільно. Найчастіше рак картоплі передається з зараженими бульбами, які мають на своїй поверхні частини інфікованого ррунту. Дощові потоки і потоки талих вод, що пливуть через старі вогнища цього захворювання, переносять збудників раку на значні відстані. Також можливе їх розповсюдження й через знаряддя обробітку землі. А опинившись на тій чи іншій ділянці землі, спори збудника, які можуть зберігатись у ґрунті й до 30 років, швидко розмножуються і через два–три роки уражують велику кількість картоплі. Нерідко рак картоплі призводить і до цілковитої втрати врожаю.

Виявити хворобу можна вже через звичайне обстеження за зовнішніми ознаками. Борються з раком за допомогою сівозміни й цілковитого знищення бур’янів. Варто також вирощувати такі стійкі супроти раку сорти картоплі, як любимець, столовий, гатчинський, немишаєвський ранній. Проводять і хімічне знезараження ррунту, використовуючи карбамід (100 г/м) або рідкий безводний аміак (0,5 т/га).

У разі виявлення ранку картоплі звертайтеся до держінспекції з карантину рослин по Івано-Франківській області за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.Витвицького, 30/1 (тел. 52-83-71).

Автор: Ірина ГРИГОРІВ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА