друкувати


Український експорт зерна падає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2011-09-05 04:45:19

Незважаючи на те, що цьогорічний врожай є значно більшим за врожай минулого року, експорт зерна за липень-серпень поточного року є на 22% менший за обсяги 2010 року, - заявляють в Українській аграрній конфедерації.

За даними конфедерації, від початку нового маркетингового року (з 1 липня) експорт зернових склав 1,8 мільйонів тонн.

Водночас у міністерстві аграрної політики підрахували, що від 1 липня Україна експортувала 2,1 мільйонів тонн.

Втім, навіть і ця цифра є набагато меншою, ніж показники минулого року, коли після спекотного літа врожай зернових в Україні значно скоротився, що згодом призвело до запровадження урядом обмежень на експорт у вигляді квот.

Одночасно із цим Росія взагалі заборонила експорт свого зерна. Ці рішення України та Росії серйозно вплинули на ціни на харчі на світових ринках наприкінці 2010 - на початку 2011 року.

У липні 2011 року українські експортні квоти були замінені на експортне мито, тоді як Росія просто зняла будь-які обмеження на експорт свого зерна.

Минулого тижня українське міністерство аграрної політики заявило, що пропонуватиме парламентові скасувати мито, адже воно гальмує український зерновий експорт та дозволяє російським експортерам вийти на ринки, де раніше традиційно купували українське зерно. Міністр аграрної політики Микола Присяжнюк навіть припускав, що цей законопроект депутати можуть розглянути вже впродовж найближчих тижнів.

Проте тепер заступник міністра аграрної політики Анатолій Розгон твердить, що зернове експортне мито не буде скасоване:

"Якщо скасовувати, то потрібні додаткові консультації із МВФ, треба шукати нові джерела доходів для бюджету", - заявив урядовець.

У 2010 році в Україні зібрали 39,2 мільйонів тонн зерна, а врожай 2011 року оцінюється від 49 до 51 мільйонів тонн.

Джерело: BBC Ukrainian